Vooral op plekken waar veel publiek komt, zoals fietspaden, zal de eikenprocessierups bestreden worden. (foto: Karin van der Velden)
Vooral op plekken waar veel publiek komt, zoals fietspaden, zal de eikenprocessierups bestreden worden. (foto: Karin van der Velden)

Natuurlijke bestrijding van eikenprocessierups

Vorig jaar heeft de eikenprocessierups in Montferland voor veel overlast gezorgd. De verwachting is dat het in 2020 zeker zo erg zal zijn als er geen maatregelen worden getroffen. De gemeente geeft daarom € 112.000,00 uit aan preventieve en curatieve bestrijding.

door Karin van der Velden 

DIDAM - "Het heeft deze winter nauwelijks gevroren. We hebben in Nederland voor het eerst storm met een naam gehad. Als de eikenprocessierups zich door harde wind verspreidt, kent de plaag een ongekende omvang", zegt wethouder Oscar van Leeuwen. "We gaan daarom een pakket aan maatregelen nemen."

Er komen negenhonderd vogelkastjes, die meesjes moeten aantrekken. Voor deze vogelsoort is de eikenprocessierups een feestmaal. Vogelwerkgroep De Liemers zal in februari tweehonderd kastjes ophangen en monitoren of ze door de juiste vogels bewoond worden. Deze kastjes hangen op plaatsen waar veel publiek komt, bijvoorbeeld langs fietspaden. Didammers kunnen vanaf maart gratis een kastje ophalen. Met instructie waar en hoe de kastjes te plaatsen, komen er dan nog eens zevenhonderd bij. Volgend jaar worden ook scholen bij het project betrokken, leerlingen zullen dan de kastjes in elkaar zetten en ophangen. Er zijn nog allerlei andere predatoren die dol zijn op de eikenprocessierups. Bomen worden preventief behandeld met Xentari en Nematoden. Xentari is een bacteriepreparaat op basis van sporen en kristallen en Nematoden zijn microscopisch kleine aaltjes. Deze diertjes kunnen allerlei plagen op een veilige en vooral duurzame manier bestrijden. Er worden ook andere natuurlijke vijanden als de gaasvlieg en lieveheersbeestjes ingezet.

"Als je de natuur vijf jaar haar gang zou laten gaan, zou het natuurlijk evenwicht herstellen, maar dat is helaas niet mogelijk in ons gecultiveerde landje. Daarom gaat het meeste budget gaat naar het curatief weghalen: het wegzuigen van de rupsen. Montferland werkt daarbij samen met andere gemeenten, waarbij elke gemeente op voorhand aangeeft hoeveel uren nodig zijn."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden