Met de sneeuwscooter door Fins Lapland. Annieke en Mike houden van avontuurlijke reizen. (foto: Privé-archief)
Met de sneeuwscooter door Fins Lapland. Annieke en Mike houden van avontuurlijke reizen. (foto: Privé-archief)

Mike en Anniek werken om te reizen

Anniek Leenders en Mike Vierwind staan aan het roer van Foursites, dat in zevenenhalf jaar groeide van een parttime bedrijfje op zolder naar een full service webbureau met veertien medewerkers. Hard werken doen ze met plezier, omdat ze meestal een bijzondere reis in het vooruitzicht hebben.

door Karin van der Velden

DIDAM - Ze waren pas anderhalf jaar bij elkaar toen ze het bedrijf begonnen. Al snel waren Mike en Anniek bijna vierentwintig uur samen. "Het werk is er altijd", vertelt Anniek, "Al ben je vrij, in je hoofd ben je er steeds mee bezig. Tijdens vakanties is er ook elke dag wel even iets te doen." Saai is het leven van Mike en Anniek nooit; de vakanties zijn altijd extra avontuurlijk.

Die vakanties zorgen echt voor een relaxmoment. Het is waar Mike en Anniek voor werken. Om beurten kiezen ze een bestemming. Ze waren al in Thailand, Bali, Zuid-Afrika, New York en Florida. Vorig jaar maakten ze in Sri Lanka een tuktuktrip. Daar kwam Anniek met het idee om de volgende reis naar Fins Lapland te maken. Dat gebeurde begin dit jaar, ze ruilden er hun wintersportvakantie voor in.

De dagen zijn 's winters in het noorden van Finland erg kort. Om half elf komt de zon op en die gaat om drie uur weer onder. Net genoeg tijd voor avontuur. Zoals de tocht met de sneeuwscooter. Na een pauze zou het nog harder gaan dan veertig kilometer per uur, beloofde de gids. Helaas vloog een wat ouder stel uit de bocht, ze eindigden in de sneeuw, vlak naast een boom. Daarna durfde de gids een hogere snelheid niet aan. Of de tocht met rendieren. De slee van Mike en Anniek werd getrokken door een jong dier dat in het begin alleen maar aandacht had voor de sneeuw. Om de kudde in te halen trok het beest een sprintje en dat was spectaculair. Rendieren kunnen snelheden tot zestig kilometer per uur halen! "Huskies willen zo hard mogelijk rennen, als je de rem van de slee haalt, gaan ze als een dolle", merkte Anniek. "Als je dan remt, bijvoorbeeld voor een bocht, kijken ze achterom met zo'n blik van wat doe je nou?" Toen Mike het sturen wilde overnemen, gingen de honden er meteen van door. Anniek bleek niet zwaar genoeg om de rem in te drukken. Mike kon nog net op de slee springen.

De wandeltocht op sneeuwschoenen maakte veel indruk, vooral door de zonsopkomst die ze vanaf een berg zagen. Het was een heldere dag en de aanblik van sneeuw, met contouren van dennenbomen was magisch. Centimeters sneeuw op een dun twijgje en complete stilte. Het was wel heel erg koud. Na het ijsvissen, waarbij het een belevenis was om door negentig centimeter dik ijs te boren, maar niks gevangen werd, waren Mike en Anniek verkleumd. Na een wandeling waren Annieks haren zo bevroren dat ze het kon doorbreken. Twee keer genoten ze van het noorderlicht. De ene avond zagen ze dansende flarden en de avond erna was de hemel gevuld met groen licht. Work hard, play hard, dat is het levensmotto van Mike en Anniek. Zo belangrijk dat het zelfs is verwerkt in de nieuwe missie en visie van hun bedrijf.

Meer berichten