Melkveehouders Koen van Schriek en Wendy Evers komen woensdagavond in het dorpshuis van Zeddam vertellen over bovengronds mesten. (foto: PR)
Melkveehouders Koen van Schriek en Wendy Evers komen woensdagavond in het dorpshuis van Zeddam vertellen over bovengronds mesten. (foto: PR)

Bovengronds mest uitrijden, mag dat?

Onder strikte voorwaarden kan een rundveehouder gebruik maken van een ontheffing op het verplicht injecteren van drijfmest op grasland. Melkveehouders Koen van Schriek en Wendy Evers in Zeddam willen hier gebruik van maken.

van de redactie

ZEDDAM - "Waarom wij de mest van onze koeien bovengronds willen uitrijden? Diverse onderzoeken tonen aan dat het injecteren van mest negatieve effecten heeft op het bodemleven. Dat is bij alle boeren wel bekend maar injectie is in Nederland nu eenmaal verplicht. Bij alles wat we doen op ons bedrijf staat de kringloop steeds meer centraal. Onze levende bodem is de basis voor een gezonde en houdbare landbouw. Dan is het tegenstrijdig de mest niet op de meest ideale manier te gebruiken. Door de beschikbare mest volvelds en in kleinere hoeveelheden te verspreiden ligt de benutting van de mineralen in de mest hoger."

Ontheffing

Er zijn landelijk gezien enkele honderden bedrijven welke gebruik maken van deze ontheffing. Middels monitoring van allerlei cijfers raakt men meer en meer overtuigd van de positieve effecten van bovengronds verspreiden ten opzichte van injectie van mest. Het bemestingsseizoen voor bovengronds uitrijden loopt gelijk aan dat van injectie. Op 16 februari start het seizoen maar dan moeten de omstandigheden er goed voor zijn want zoals gezegd: "We moeten zuinig zijn op onze bodem. Vruchtbare grond is op onze wereldbol maar een heel dunne schil"

Meer weten?

Koen en Wendy kunnen nog veel meer vertellen over dit onderwerp maar natuurlijk ook over het boeren (in positieve zin!) anno 2020. Voor geïnteresseerden zijn Koen en Wendy woensdagavond 19 februari om 20.15 uur in het dorpshuis van Zeddam (Gerrit Varwijkplein 25), en zullen zij, onder het genot van een glas eigen biologische melk en/of een kop koffie, komen vertellen en luisteren.

Meer berichten