Paultje Kaal laat zich het ijsje goed smaken. (foto: Bart Hendricksen)
Paultje Kaal laat zich het ijsje goed smaken. (foto: Bart Hendricksen)

Film over Beek & Loerbeek op TV Gelderland

Het katholieke Beek en Loerbeek telt in 1958 twee protestante families, één van de plaatselijke politieman en één van de plaatselijke slager. De gezinnen zijn groot; de lagere scholen zitten dus vol in de twee plaatsjes aan de rand van het Montferland.

BEEK/LOERBEEK - In de film Ons Dorp Beek en Loerbeek die te zien is op Omroep Gelderland, krijgt de kijker een verder inkijkje in het rijke roomse leven in die dagen: een plechtige doop, niet zoals tegenwoordig in het weekend maar gewoon op een doordeweekse dag. De moeder is er niet bij, zij ligt nog in het kraambed, maar van de kerk moet er gedoopt worden om te voorkomen dat er een zieltje verloren gaat. Gezinnen met tien kinderen zijn geen uitzondering; sommige kinderen liggen soms met zeven broers op één slaapkamer.

De Beekse jongeren werken allemaal mee om in het onderhoud van het gezin te voorzien. Bieten afzetten op een veld of bosbessen plukken in het bos. Of je gaat aan de slag bij een van de twee champignontelers in het dorp. De bouwvakkers en timmerlui die in Beek aan het werk zijn nemen het er even van als de camera verschijnt en laten zich lachend filmen. De mannen die de riolering aanleggen poseren en pauzeren ook graag even om in beeld te worden gebracht. De middenstand wordt ook bezocht: bij smederij Lambooy in Loerbeek kun je tanken en een auto huren. 
De latere plaatselijke beroemdheid komt ook kort in beeld, Clemens Westerhof - geboren op 3 mei 1940 in Beek - maakte naam als voetbaltrainer bij onder meer Vitesse, Feyenoord en het nationale team van Nigeria. Natuurlijk krijgt recreatieplaats 't Peeske, net buiten Beek, ook aandacht. Het is dé toeristische trekpleister vanwege het café met vijver waar kon worden geroeid of waar waterfietsen werden verhuurd. De film laat een hecht dorp zien met een rijk bloeiend verenigingsleven en spil daarvan vormen de schutterij Sint Jans Gilde en Harmonie-Muziekvereniging Volharding.

Wanneer te zien?

Ons Dorp Beek en Loerbeek is donderdag 5 maart vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Meer informatie over Ons Dorp is te vinden op de website van Omroep Gelderland. De aflevering online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist op de website.

omroepgelderland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden