Oscar van Leeuwen ging ook zelf de ladder op. Met een elastieken band hangen de kastjes aan de boom. (foto: Karin van der Velden)
Oscar van Leeuwen ging ook zelf de ladder op. Met een elastieken band hangen de kastjes aan de boom. (foto: Karin van der Velden)

Geen woningnood voor meesjes

In aanwezigheid van de pers en wethouder Oscar van Leeuwen heeft de Nestkasten Werkgroep Liemers op maandag 17 februari de eerste behuizing voor mezen opgehangen aan de Bievankweg. Vogels moeten de strijd aangaan met de eikenprocessierups.

door Karin van der Velden 

DIDAM - Het harige beestje zorgde vorig jaar voor veel problemen en door de zachte winter zou het aankomende zomer wellicht nog veel erger kunnen worden. Als het vaker en harder gaat waaien, zullen de brandharen van de rups zich bovendien sneller en verder verspreiden. Reden voor de gemeente Montferland om € 112.000,00 te besteden aan het voorkomen en bestrijden van de plaag. De eerste stap is gezet door het plaatsen van nestkastjes. De werkgroep zal er tweehonderd ophangen en monitoren. De gemeente stelt er nog eens zevenhonderd gratis ter beschikking aan inwoners. De nestkastjes die nu in de bomen zijn gehangen, zijn bevestigd met een elastische band, een extra klosje hout voorkomt dat er in de boom geboord moet worden.

Ook mussen vinden een jonge eikenprocessierups erg lekker en de gekraagde roodstaart, ook inwoner van onze gemeente, lust ze graag. Hoe meer vogels we kunnen overhalen om in Montferland te komen wonen, hoe beter het is. Het helpt dus om zelf een nestkastje te maken of te kopen en op te hangen. Als de omstandigheden goed zijn, groeit de populatie.

Een mezenkast is ook geschikt voor andere vogels. Het is een rechthoekig kastje, het dakje heeft een overstek en er hoeft geen stokje voor het gat. Hoe kleiner het gat hoe minder soorten van het kastje gebruik maken. De pimpelmees heeft genoeg aan 28 mm. Voor de bonte vliegenvanger, boomklever, koolmees en pimpelmees is 32 mm een goede maat. Wil je al deze vogels én de zwarte roodstaart en huismus of ringmus een woning bieden, kies dan voor 40 mm. Hang de invliegopening tussen het noorden en oosten en nooit in de volle zon. De hoogte maakt niet uit, maar let wel op dat er geen katten bij kunnen. Na het broedseizoen moet het nestkastje met warm water worden schoongemaakt.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden