Jan Engelen (rechts) ontvangt uit handen van samensteller Robin Sommers het eerste exemplaar van Bikkels. (foto: Theo Sommers)
Jan Engelen (rechts) ontvangt uit handen van samensteller Robin Sommers het eerste exemplaar van Bikkels. (foto: Theo Sommers)

Fotoboek vol bikkels in zwart-wit

Zaterdag 29 februari is in ’s-Heerenberg het boek Bikkels gepresenteerd. Het is een fotoboek over afzien tijdens ruim veertien kilometer fietsen van ’s-Heerenberg naar Leipzig en terug. Fotograaf Robin Sommers heeft de saamhorigheid, loyaliteit, gedeeld verdriet en humor vastgelegd, die als een rode draad door de negendaagse fietstocht van Bergh in het Zadel loopt.

van de redactie 

'S-HEERENBERG - Het boek is een fotografische ode aan de fietsers van die tocht. Robin Sommers: "De sfeer tijdens de fietstocht was fantastisch en ieder fietst met zijn of haar eigen verhaal. Steeds was ik op zoek naar de vertaling van die sfeer en emoties in de foto’s. Het boek is een fotografische ode aan de bikkels die tijdens de monsterfietstocht voor de kankerbestrijding hebben afgezien voor elkaar en voor anderen.’’

Bij de presentatie van het boek, die plaats vond in de winkel van Studio Sommers in ’s-Heerenberg, waren ook Mirjam Lems en Simone Pastoors aanwezig die respectievelijk hebben getekend voor de opmaak en de teksten in het boek. Beiden zijn ook actief voor het blad van Bergh in het Zadel, De Ambassadeur. Robin Sommers wilde met zijn boek een bijdrage voor Bergh in het Zadel genereren. Robin: "Tijdens de tocht heb ik heel veel renners gevraagd of ik ze voor het boek mocht fotograferen. De meesten zeiden ‘ja’, voor sommigen hoefde het niet, vandaar dat niet iedereen in het boek staat." Alle foto’s in het boek zijn in zwart-wit gemaakt. Dat is met een speciale reden gedaan. "Dat geeft het beste het afzien van de ‘bikkels’ weer. Ik vind het prachtig dat Hennie Kuiper, oud-wereldkampioen wielrennen en in 1983 winnaar van Parijs-Roubaix, bereid is geweest het voorwoord voor mijn boek te schrijven."

Namens Bergh in het Zadel sprak voorzitter Theo Mijnen zijn waardering uit voor het initiatief van Robin Sommers: "Weer een prima activiteit, dieons helpt in onze strijd tegen die vreselijke ziekte, kanker.’’ Het eerste exemplaar van Bikkels werd door Robin Sommers aangeboden aan Jan Engelen uit Kilder, met zijn 76 jaren de oudste deelnemer aan de tocht van vorig jaar. Ook de jongste deelnemer zou een exemplaar ontvangen, maar Thijs Verhagen (21) uit Emmerich was tijdens de presentatie met vakantie. Van het boek zijn vijfhonderd exemplaren gedrukt. Inmiddels zijn bijna tweehonderd stuks al verkocht. Het boek is verkrijgbaar bij Fotostudio Sommers, Stadsplein 6b in ’s-Heerenberg. Het boek kost € 25,00 en de opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting Bergh in het Zadel.

berghinhetzadel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden