Elke vrijdag inspireert Edwin Sap (links) barbecueliefhebbers met een nieuw filmpje op het YouTube kanaal FireFoodTV (Foto: Mathijs Lansink)
Elke vrijdag inspireert Edwin Sap (links) barbecueliefhebbers met een nieuw filmpje op het YouTube kanaal FireFoodTV (Foto: Mathijs Lansink)

Ondernemer van de Week: Edwin Sap

Het vakantiegeld kan nu dus aan andere dingen besteed worden.

Karin van der Velden

Twee keer maakte Edwin Sap van z'n hobby zijn werk. Hij handelde twintig jaar in duikspullen en importeert nu alles wat met barbecueën te maken heeft. Sauzen, kruiden, accessoires en complete barbecues verkoopt hij binnen Europa aan horeca en barbecuewinkels. Als voorzitter van MKB Montferland zet hij zich in voor collega-ondernemers.

DIDAM - "De beste combinatie is eerst duiken en daarna barbecuen", vindt Edwin Sap. "Gelukkig ben ik net voor de coronacrisis nog naar de Antillen geweest voor een duikvakantie." Daar komt het nu voorlopig niet van. Op z'n andere hobby kan Edwin zich deze zomer gelukkig wel uitleven. Eigenlijk is het meer een manier van leven. "Toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten we elke dag aardappelen, groenten en vlees. Maar dat vlees werd dan wel op de barbecue bereid. Daardoor wordt de smaak veel krachtiger." In filmpjes op het YouTube-kanaal FireFoodTV laat Edwin zien hoe enorm gevarieerd barbecuen kan zijn. "We laten ook zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is. De groep die wat meer uitdaging wil, groeit. Ook barbecuen in de winter, zelfs tijdens de kerstdagen, is gewoner geworden."

Hoewel de leveringen aan horecabedrijven nu zijn weggevallen, gaan leveringen aan barbecuewinkels en tuincentra door. "Met mooi weer gaan mensen toch barbecuen. Nu ze niet uit eten kunnen, zullen ze zoeken naar mogelijkheden om het thuis gezellig te maken. Zeker met de zonnige dagen van afgelopen weekend en nu met Pasen voor de deur."

Als voorzitter van MKB Montferland roept Edwin Sap consumenten op om nu juist wel aankopen te doen en de economie zoveel mogelijk gaande te houden. "Als je van plan was om een televisie te kopen, doe dat dan ook gewoon. De winkeliers hebben voorzieningen getroffen om besmetting te voorkomen. Hou je wel aan de regels en vermijd pieken. Een week geleden werd er nog wat lacherig gedaan over die regels, maar ik zie nu dat mensen zich er goed aan houden." Mensen zullen deze zomer minder op vakantie gaan, verwacht Sap. Het vakantiegeld kan nu dus aan andere dingen besteed worden. Aan de andere kant is het uitbetalen van vakantiegeld voor ondernemers nu ook moeilijk. "Je ziet in mei normaal gesproken altijd al een piek in de faillissementen, omdat er die maand dubbel loon uitbetaald moet worden. Ga als werkgever met je medewerkers in gesprek over de uitbetaling van vakantiegeld. Vraag of je het mag uitstellen of gespreid kunt betalen." Een ander advies is om ook met leveranciers te overleggen over betaling van de facturen. "Blijf gewoon betalen als je dat kunt, wees solidair met je collega-ondernemers die het ook moeilijk hebben. En ga in gesprek als je het financieel moeilijk hebt. Niemand vindt het nu erg om in gedeeltes betaald te krijgen. En als de crisis straks voorbij is, geef je geld dan extra uit. Ga een keer vaker uit eten, om de restaurants weer een jumpstart te geven. En blijf vooral alert, denk een nachtje na over je beslissingen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden