Karin van der Velden.
Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Lelijke witte bakken?

di 5 okt 2021, 09:57 Column

De werkzaamheden in het centrum van Didam vorderen gestaan. Van een van de grote projecten, namelijk het evenementenplein bij de kerk, worden de contouren langzaam zichtbaar. Wat in het oog springt, zijn de enorme witte bakken. Nu nog leeg en kaal, maar straks moet dit een oase van groen worden. 

Niet iedereen kan door die leegte heenkijken. Op Facebook verschijnen regelmatig reacties van mensen die de witte bakken maar lelijk vinden. En gevaarlijk, want hoe moet dat straks met al dat verkeer? Kunnen auto’s elkaar hier wel passeren? Kwestie van tijd voor het misgaat!

Van tijd tot tijd plaatst iemand een nieuwe foto op de Facebookpagina ‘Je bent Didammer als’, en daar komen dan heel veel reacties op. Vaak zijn het dezelfde reacties. Dat het jammer is dat er geen zwembad meer is, komt standaard in de opmerkingen terug. Dat is ook jammer, maar volgens mij staat het los van de vernieuwing van het centrum. En over de fonteintjes waarvan kinderen deze zomer al zo’n plezier hadden, werd al eens geschreven: de echte bedriegertjes zitten bij de gemeente. Dat de dakplatanen bij de kerk weg moesten, ook jammer. En dat is ook zo. Het moet eerst slechter worden voor het beter wordt.

Er is twijfel of de evenementen hier straks wel kunnen plaatsvinden. Ik weet dat de organisaties die gebruik maken van het evenementenplein daarover hebben meegedacht. Dat moet dus geen probleem zijn.

De meningen veranderen

Toch zie ik dat de meningen langzamerhand veranderen. Ik heb het gevoel dat er steeds meer mensen zijn die inzien dat de toegang tot het centrum van Didam straks veel mooier wordt dan het was. Mooier dan die parkeerplaats vol blik. Als je nu via Google Maps het Lieve Vrouweplein bekijkt, kun je nog zien hoe lelijk dat eigenlijk was.

Over smaak valt te twisten, maar ik denk dat het straks erg mooi wordt. En wat ik nog belangrijker vind, het nieuwe centrum is goed voorbereid op een toekomst met extremer weer. Meer groen, zodat de temperatuur aangenaam blijft. Een goede waterafvoer, zodat we geen last krijgen van overstromingen. Beplanting die fijnstof afvangt en zo divers is dat de kans op ziektes en ongedierte klein is. 

Het zijn geen klimaatmaatregelen waarvan de volgende generaties wellicht gaan profiteren. Het is per direct een beter milieu, waarvan ook mijn leeftijdsgenoten en ik hopelijk nog lang genieten.