Karin van der Velden.

Karin van der Velden.

Column Karin van der Velden: Supermarktsoap kent alleen verliezers

Opinie

Terwijl het voormalige gemeentehuis steeds meer verloedert, vechten Didam Have en de gemeente Montferland nog steeds een geschil uit over verkoop van de grond aan Groenstaete, die het vastgoed voor Coop beheert. De supermarkt die nu in een lelijk, gedateerd pand zit, dat bovendien veel te dicht bij de weg staat. Vrachtwagens moeten zich door kleine straatjes manoeuvreren om bij de losplaats te komen en voor voetgangers is eigenlijk geen plek in dat stukje Schoolstraat. Het plan dat gemaakt is om het gebied te ontwikkelen, is prachtig. Ik kijk uit naar de dag dat het klaar is. Er komen twee prachtige gebouwen, geïnspireerd op de bouwstijlen die er al in Didam zijn. Ontworpen door een architectenbureau met een Didamse eigenaar. Dat vind ik ook leuk.

Dat Didam Have nu graag wil dat AH zich op deze plek vestigt, snap ik wel. Zeker als je ziet hoe mooi de plannen zijn. Dat de gemeente die ruimte geeft aan de supermarkt die nu al op deze plek zit, snap ik nog beter. Destijds was de gedachte dat twee supermarkten in een verschillend prijssegment elkaar aanvullen. En voor Aldi moest ook een nieuwe plek komen, want ook op die locatie komen woningen.

Didam Have blijft jengelen, als een klein kind dat z’n zin niet krijgt: “Als ik de grond bij het gemeentehuis niet krijg, dan wil ik die bij De Hoevert.” Iets met gouden bergen beloven en dan voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. De kans is erg klein dat AH erin slaagt een plekje in het centrum te bemachtigen, zelfs nu de Hoge Raad heeft bepaald dat een gemeente die grond wil verkopen, alle gegadigden gelegenheid moet bieden om mee te dingen.

Als de rechter in Den Bosch zegt dat de verkoopprocedure opnieuw moet, is de procedure open voor alle geïnteresseerde partijen. Ook voor supermarkten die nu nog niet in Didam gevestigd zijn.

De uitspraak van de Hoge Raad heeft enorme gevolgen voor de woningbouw in Nederland. Misschien moeten alle verkooptransacties waarbij gemeentes betrokken waren opnieuw. Hoe ernstig is dat, met de huidige woningnood. Ik snap niet dat zo’n uitspraak met terugwerkende kracht geldt.

Op social media wordt de gemeente meteen beschuldigd van vriendjespolitiek. Daar geloof ik niet in. Volgens mij profiteren Didam en de Didammers juist enorm van deze nieuwbouwplannen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant