Henk Waninge

Henk Waninge

PR

Column Grenzeloos: Coronakerst

Opinie

‘I’m dreaming of a White Christmas’ zong Bing Crosby ooit met zoetgevooisde stem. Het nummer was jarenlang de meest verkochte plaat aller tijden. Dat is niet zo gek, want in de vorige eeuw waren er nog veel witte kerstdagen en smolten dromen, romantiek en feelgood samen in een hagelwit sneeuwlandschap.
En nu? Krijgen we dit weekend een witte kerst? Waarschijnlijk niet. In deze eeuw is een witte kerst een zeldzaam verschijnsel, een gevolg van de opwarming van de aarde. Ik zie dit niet meer zo gauw veranderen, want ondanks klimaatafspraken in Glasgow, mooie woorden en beloftes, gebeurt er weinig. Geen land steekt de hand in eigen boezem. De meeste wijzen naar elkaar: zij doen niets, dan doen wij dat ook niet.
Dus zullen we het voortaan moeten doen met een groene kerst. Ik ben geneigd de kleur groen te vervangen door grijs - in Europa en de VS vaak geassocieerd met verveling, leegte en eenzaamheid - en dat heeft natuurlijk alles te maken met corona. Bijna twee jaar hebben we te maken met dat verschrikkelijke virus met de daarbij behorende ellende.
Ik had het c-woord graag willen vermijden, maar het is niet anders, de pandemie beheerst ons dagelijks leven; mondkapjes, anderhalve meter, lockdown, QR-code, vaccinatieplicht, boosterprik, et cetera, und so weiter. Nee, het zijn geen vrolijke tijden, zeker nu er een nieuw onheil aan de horizon opdoemt: de omikron-variant waardoor we sinds zondag weer in een nieuwe lockdown zitten. Wat gaat dat ons weer brengen?
Maar om nu bij de pakken neer te gaan zitten? Nee, er gloort een streepje licht aan het eind van de tunnel. En kerstmis is zo’n moment om de bakens te verzetten en een halt toe te roepen aan chagrijn, frustratie, angst en neerslachtigheid.
Ik hoor u denken: makkelijk praten, da’s waar, maar toch zijn er signalen die voorzichtig optimistisch stemmen. De gevreesde code zwart is afgewend, de coronacijfers, althans wat de delta-variant, betreft, gaan de goede kant op, het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt langzaam af. Daarnaast kun je uit kerstmis zelf ook een hoop positivisme halen. Het is van oudsher een feest van bezinning en gezellig samenzijn. Christenen herdenken de geboorte van Jezus Christus, terwijl heidenen het feest van het licht vieren. Onze verre voorouders, de Germanen, vierden midwinter- of joelfeesten waarbij het boze werd verjaagd en de terugkeer van de zon werd begroet. Tweeduizend jaar later baden gebouwen, winkels, woningen en tuinen in een zee van licht. Als ik ‘s avonds een ommetje met mijn hond maak, ben ik getuige van een complete lichtshow. Lampen en lichtjes zorgen voor een feestelijke, sprookjesachtige sfeer in deze donkere decembermaand. Boze geesten maken dus geen schijn van kans.
Kerstmis is ook een periode waarin de tijd even stil staat. Een rustmoment in een maatschappij waarin iedereen holt, vliegt, jaagt, stresst, appt en op weg is naar…..ja, waar naartoe eigenlijk...?

Fijne kerstdagen.

tekst: Henk Waninge

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant