Foto: Photographer: fotografie jan terpstra

Tour de Montferland (1)

  Column

Vier jaar woon ik inmiddels in deze gemeente en onlangs realiseerde ik me dat ik niet eens wist waar de grenzen van de gemeente lopen. Misschien ben ik niet de enige want de gemeente Montferland bestaat nog maar dertien jaar. Iedereen boven de 26 heeft langer in de gemeente Bergh of Didam gewoond dan in de gemeente Montferland.

Op de website van de gemeente (Montferland.info) kon ik geen kaart met gemeentegrenzen vinden. Ik meen me te herinneren dat tot voor kort de contouren van de gemeente in een soort logo op de website te zien waren, maar toen ik daar laatst bewust naar zocht, vond ik dit niet meer. Zoekacties naar '(land)kaart gemeente' en dergelijke leverden op Montferland.info niets op.

Toen ik beter zocht, via Google, vond ik toch nog een prachtige kaart op de website nlextract.nl, waar ze openbare kaartinformatie van de overheid op een mooie en handige manier presenteren. Een ongelooflijk gedetailleerde kaart bovendien, waar bij wijze van spreken elke boom opstond. En toen kreeg ik een idee.

Met behulp van deze kaart zou ik een fietstocht kunnen maken langs de buitenste rand van de gemeente, waarbij ik steeds zo dicht mogelijk bij de gemeentegrens zou blijven zonder er ooit buiten te komen. Een soort Binnenbocht Montferland. Op een avond pakte ik die webkaart erbij, en ook een papieren fietskaart en ook nog een app, en ik stippelde mijn route uit. Ik deed dat volgens deze regels: 1. Ik zou met de klok mee rijden. 2. Ik moest zo dicht als ik kon bij de gemeentegrens blijven. 3. Wegen die alleen maar naar de gemeentegrens voerden zonder dat er nog zijwegen waren (zodat ik meteen weer terug zou moeten), hoefde ik niet te volgen. 4. Geen verkeersregels overtreden, dus geen autowegen of voetpaden nemen.

Op een mooie zomerdag pakte ik een fietstas vol proviand en vertrok, voor een tocht vol verrassingen.

Meer berichten