Joris van Londen en Roel Tomassen. Foto: Marlous Velthausz
Joris van Londen en Roel Tomassen. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Veelzijdig Zeddams KeK festival

Cultuur

ZEDDAM - Heel wat mensen hebben zondagmiddag genoten van de nieuwe opzet van het Kunst en Kunstig festival, dat nu voortleeft onder de naam ‘KeK festival’. Op het immense terrein van Jan en Ank Kuster aan de Oude Doetinchemseweg, stonden meer dan veertig standhouders en werd er een afwisselend muziekprogramma gepresenteerd.

Door Marlous Velthausz

Veel deelnemers uit de Achterhoek hadden zich aangemeld om een standplaats te krijgen in de tuinen van de Ank. Je kon er proeven van de ‘kekste’ en lekkerste producten, zoals de streekbiertjes en de eigen wijnen, verse koffie en nog meer lokale lekkernijen. De prachtige groene omgeving en de zonnestralen zorgden ervoor dat je je waande in Italië. Bij de stand van de mannen uit Loerbeek, Joris van Londen en Roel Tomassen, die zelf de Achterhoekse Limoncello en de iets minder bekende Arancello maken, was het heel druk om te proeven en te kopen. 

Limoncello

Joris had al eens gezien hoe ze limoncello gingen maken en dacht: dat kan ik ook! Hij is vervolgens gaan experimenteren. “Ik heb een aantal recepten geprobeerd en door familie en vrienden laten proeven”, aldus Joris. Samen met zijn opa Keup heeft hij al heel wat flessen gevuld en voorzien van een kurk.
De overenthousiaste Roel vertelde dat de biologische zuidvruchten, de citroenen en de sinaasappelen, uit Zuid-Italie komen. “We schillen deze vruchten zo dun mogelijk met de hand. Het drankje bevat 30 procent alcohol en het Geale Goud en Oerend Oranje Achterhoekse drankje is verkrijgbaar in 25 Achterhoekse restaurants en bij tien slijterijen. Wij staan voor het eerst op een festival met onze producten, maar het is zeker niet voor de laatste keer. De meerderheid van de mensen reageert zo positief op ons drankje.”
Jan Kuster, eigenaar van de drieënhalve hectare tuin de Ank, glundert van oor tot oor. “Ik heb ervan gedroomd dat ik zoveel mensen kan laten zien hoe gek ik op de natuur ben. Ik denk dat ik er nog een recreatiegebied van ga maken en er moet ook nog een vlindertuin komen.”
De gepensioneerde Jan steekt er alle tijd in om er iets moois van te maken en is nu bezig met een voedselbos met eetbare planten en struiken. Ook scholen geeft hij de gelegenheid om kinderen, die deze opleiding volgen, kennis te laten maken met de natuur.

Groeipotentie

Saskia Schrama zit al twintig jaar in de organisatie van Kunst en Kunstig Zeddam: “In 2019 hadden we een tussenjaar en hadden we de tijd om veranderingen door te voeren. Dit mooie terrein kwam op ons pad en Jan en Ank Kuster gaven ons de gelegenheid om hier iets van te maken. Deze prachtige tuin geeft ons groeipotentie. We zijn zo blij dat we dit hebben kunnen organiseren en voor volgend jaar denken we alweer aan kleine concerten en nog meer muziek rond de vijver.”


kunstenkunstig.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant