Vele schuttersgilden waren zaterdag in 's-Heerenberg. Foto: PR
Vele schuttersgilden waren zaterdag in 's-Heerenberg. Foto: PR VELGHE_HENDRIK

Internationaal gilde en schutterstreffen in de stad

Cultuur

‘S-HEERENBERG - Zaterdag 6 november werd er een Europees evenement georganiseerd door het Broederschap van het St. Antoniusgilde in samenwerking met de “Orde van de Papegay”, gevestigd in België te Antwerpen. 

Verder met medewerking van Huis-Bergh, De Heeren Dubbel, zalencentrum De Gracht en het Stadsmuseum en financiële ondersteuning van verschillende instanties, het Euregio Rijn Waal en niet te vergeten de inzet van de vele vrijwilligers en de leden van de presentatiegroep van het St. Antoniusgilde.

Nobele Orde
De “Nobele Orde van de Papegay” hield zijn 45ste plechtige investituur, jaarlijks vindt dit gebeuren in het najaar plaats, nu voor de tweede keer in Nederland, in 2017 voor eerst te Doornenburg.
Het kapittel van de Kanselarij verleent de Orde van verdienste uit door middel van onderscheidingen en ere tekens aan gildebroeders-zusters en andere schutsbroeders-zusters welke zich door hun houding, inzet of kunnen, lieten opmerken in het Europees traditionele schutterswezen.

Decorandus
Na alle decorandussen op Europees niveau, werden drie bestuursleden van het Broederschap St. Antoniusgilde in de orde opgenomen met een zilveren, bronzen medaille en een installatie als officier.
De huidige officier van de Orde werd geïnstalleerd als Assessor (ambassadeur) van de orde voor de regio Achterhoek en Liemers.
Onder de genodigden van dit bijzondere evenement ‘het investituur’ waren enkele hoogwaardigheidsbekleders hier getuige van. De Commissaris van de koning in Gelderland, waarnemend burgemeester van de gemeente Montferland, een afvaardiging van de Gelderse schuttersfederatie en de schutters/ gildekring Montferland. Ook de Europese schutterskoning Leo Niesen was hierbij aanwezig.

Onderscheiding
In totaal waren deze meer dan 160 gilden en schutterijen aanwezig uit diverse landen waaronder Nederland, België, Frankrijk, Duitslang en Hongarije. Het krijgen van deze onderscheiding geeft een waardering aan de ontvanger over zijn werkzaamheden binnen de lokale vereniging waarbij hij/zij zoveel heeft betekent dat de vereniging de persoon in kwestie heeft voorgedragen. Het is een Europese schuttersonderscheiding.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant