Fragment uit de film. Foto: PR
Fragment uit de film. Foto: PR PR

Documentaire over bijzonder mantelzorgproject

Cultuur

‘s-HEERENBERG - Met ’Zorg voor Doy’, een documentaire over een bijzonder mantelzorgproject, willen makers Inge Guffens en Eva Zwart een discussie aanzwengelen over mantelzorg, nieuwe woonvormen en het behoud van agrarisch erfgoed. De documentaire is dinsdag 23 november te zien in het Barghse Huus.

Tachtiger Doy Kemps woont al zijn hele leven in een monumentale boerderij in het Brabantse Oirschot. Als je zijn keuken binnenstapt, ga je zeventig jaar terug in de tijd, zegt Eva Zwart. In 2017 waren de twee regisseurs er voor het eerst en waren meteen getroffen door het verhaal van de boerenzoon, zijn achterneef Toon Kemps en diens vrouw Janne van Kollenburg. Het stel kocht de boerderij met Doy erbij, ging op het erf wonen en verbouwde de paardenstal tot mantelzorgwoning voor Doy. „Normaal gesproken overkomt mantelzorg je, maar Toon en Janne kozen er bewust voor.”, zegt Zwart. Zwart en Guffens legden elke stap van het traject vast. Vanaf de eerste besprekingen over het mantelzorgplan bij de gemeente tot en met het moment dat Doy al aardig is gesetteld in zijn nieuwe onderkomen. Zwart ziet louter voordelen in het mantelzorgproject van de familie Kemps. „Toon en Janne wonen in een boerderij die ze zich anders niet konden veroorloven, Doy hoeft niet te verhuizen naar een zorgcentrum en agrarisch erfgoed blijft behouden.”
Het regisseursduo wil met Zorg voor Doy niet alleen een mooi verhaal laten zien. Ze willen de discussie over nieuwe woonvormen, de leefbaarheid op het platteland, mantelzorg en het behoud van agrarisch erfgoed een impuls geven. „Het project van Doy en zijn familie is een mooie oplossing voor verschillende problemen, waar zeker over nagedacht moet worden. Het is schrikbarend hoeveel boerderijen er de komende vijftien jaar alleen al in Brabant leeg komen te staan. Maar deze problematiek speelt natuurlijk in het hele land.”
Guffens is ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg. Ze zorgt voor haar ouders én heeft haar schoonmoeder in huis genomen. „Mantelzorg kun je natuurlijk op vele manieren verlenen. Dat gaat niet alleen om een stel op een groot erf met voldoende ruimte, het kan ook op kleinere schaal in een ‘normale’ woning. Je kunt bijvoorbeeld een tuinhuisje in de tuin zetten of een woning splitsen. Daarnaast hoef je leegstaande boerderijen natuurlijk niet alleen in te vullen met mantelzorgprojecten. De woningmarkt zit muurvast, je kunt erven ook delen met meerdere gezinnen.”
De film is te  zien dinsdag 23 november om 13.30 en 20.00 uur te zien in filmhuis Barghse Huus. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.barghsehuus.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant