Bob Lammers (25) uit Didam is een veelzijdig pianist. Momenteel speelt hij in het Twentse plattelandsdrama De Boerenopstand. Foto: Willem van Walderveen
Bob Lammers (25) uit Didam is een veelzijdig pianist. Momenteel speelt hij in het Twentse plattelandsdrama De Boerenopstand. Foto: Willem van Walderveen Willem van Walderveen

Didams pianotalent raakt gevoelige snaar in Twents theaterspektakel De Boerenopstand

Muziek

DIDAM/TUBBERGEN - Wegafzettingen en protestmarsen met tractoren. Boeren voelen zich klemgezet door maatregelen van de overheid. Niet alleen nu. In 1971 vond de laatste boerenopstand van ons land plaats in Tubbergen. Bob Lammers (25) uit Didam speelt mee in het theaterspektakel ‘De Boerenopstand’. Als pianist weet hij in dit plattelandsdrama de gevoelige snaar te raken.

Door Dolf Ruesink

Als afgestudeerd student aan het ArtEZ conservatorium in Enschede heeft aanstormend talent Bob Lammers over werk niet te klagen. Hij speelt in diverse theatershows, coverbands en geeft als docent les aan een muziekopleiding (Hilversum), Popcollege (Zutphen) en House of Pop (Borculo). November en december spannen qua uren de kroon, want de geboren Montferlander zit avond aan avond achter zijn keyboards op het (overdekte) boerenerf in het Twentse Tubbergen.

“Het was in het begin wel even wennen, vooral met dat Twentse taaltje”, grapt Lammers die in z’n geboortestreek De Liemers zonder het gebruik van de streektaal werd opgevoed. “Toen we met de repetities en voorstellingen begonnen, kreeg ik niet alles mee”. Vanaf zijn studietijd aan het conservatorium woont de musicus in Enschede. In deze stad is een oostelijk accent niet vreemd, maar voor authentiek dialect moet je bij het theaterspektakel in Tubbergen zijn.

Op 21 december 1971 haalde Tubbergen het landelijk nieuws. Boeren kwamen massaal in opstand tegen de overheid en de stemming over een omstreden ruilverkaveling van ruim 10.000 hectare landbouwgrond. De overgrote meerderheid was faliekant tegen het plan. Er ontstonden rellen met grootschalige vernielingen. De woning van de burgemeester werd in brand gestoken. De Mobiele Eenheid greep hard in, de stemlocatie veranderde in een slagveld en er vielen twintig (zwaar) gewonden. De hele affaire zorgde voor grote spanningen in Tubbergen en omliggende dorpen. Over die emoties en de verwerking van het drama gaat de voorstelling ‘De Boerenopstand. Tot Tubbig en niet verder’. 

“Die opstand was van ver voor mijn tijd. Ik wist eigenlijk niets over dit onderwerp”, bekent Lammers. “Nu ik in de voortstelling zit, begrijp ik er steeds meer van. Ook omdat het nog steeds een actueel onderwerp is. Nu zijn er eveneens grote spanningen rond de toekomst van de boeren. De boodschap van dit stuk spreekt me enorm aan. Er moet méér naar elkaar geluisterd worden, méér mét dan tegen elkaar gesproken worden, samen de nuance zoeken”. Niet alleen als het gaat over landbouw, natuur en milieu, ook bij de aanpak van de corona-epidemie staan groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar en dreigt een kloof. 


Een scène uit de Boerenopstand. Foto: Willem van Walderveen

Aan zijn toetsen, verscholen achter een hooiwagen op de toneelvloer, volgt Bob de vaak emotionele gesprekken in het gezin dat centraal staat in de voorstelling. De streektaal is voor hem inmiddels redelijk goed te volgen. “Het bijzondere aan het Twents is dat ze met minder woorden dikwijl méér weten te zeggen dan in het ABN”. Vijftig jaar geleden, ten tijde van de boerenopstand, spraken velen niet zo makkelijk over hun gevoelens. “Dat komt ook duidelijk naar voren in het stuk. De dingen die niet gezegd worden, zijn dikwijls juist het meest veelzeggend.” 

Waar Bob Lammers het meest van geniet is de oostelijke ‘naoberschap’. “Je voelt het in deze productie waarin we met veel enthousiaste vrijwilligers werken, die belangeloos hun steentje bijdragen”. Dat hij met sterspeler Laus Steenbeeke (dubbelrol) op het podium mag staan, noemt de pianist ‘héél tof’. Een hoogtepunt is de gezamenlijke maaltijd. Elke dag is er voor bezoekers en cast een ouderwets bereide maaltijd, die in grote pannen op tafel komt. Boerenkool of hutspot met verse worst. “Heerlijk!”, roept Lammers. “Ik zorg lang niet altijd goed voor mezelf. Het koken schiet er vaak bij in. Nu krijg ik eindelijk eens een paar weken achtereen dagelijks gezond eten binnen.”

Voorstellingen met boerenkool

Het theaterspektakel ´De Boerenopstand´ speelt zich af in de Verdegaalhal in Tubbergen (Overijssel). Van 12 november t/m 21 december 2021 wordt de anderhalf uur durende voorstelling 21 keer opgevoerd. 

Er is telkens plaats voor 400 bezoekers. Voorafgaand (avond) of aansluitend (matinee) is er een gezamenlijk driegangendiner, waarbij de stamppot boerenkool, hutspot en worst in grote pannen op tafel komt. Iedereen kan er zelf uit scheppen. 

Alleen op donderdag kaarten verkrijgbaar zonder diner.

Toegang met entreebewijs en QR-code


www.wilminktheater.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant