Astrid Schuttes boek De laatste heer is verkozen tot beste boek van de Achterhoek en Liemers. Foto: Sander Grootendorst
Astrid Schuttes boek De laatste heer is verkozen tot beste boek van de Achterhoek en Liemers. Foto: Sander Grootendorst

Astrid Schutte schrijft beste boek Achterhoek en Liemers

Cultuur

VORDEN - De roman De laatste heer van Astrid Schutte is uitgeroepen tot het beste boek van Achterhoek en Liemers 2021. Dat maakte juryvoorzitter Gerwin Nijkamp zondagmiddag bekend op een drukbezochte bijeenkomst in het kulturhus in Vorden.

Door Sander Grootendorst

De driekoppige jury kreeg bijna honderd boeken onder ogen. Daaruit werden vijf genomineerden geselecteerd. Het doorslaggevende criterium, in de woorden van Nijkamp: “Hebben we te maken met een variatie op een bekend thema of voegt een boek echt iets toe aan de collectie Achterhoek en Liemers?” Dat laatste geldt voor alle vijf nominaties en Nijkamp benadrukte dat er dan ook in wezen vijf winnaars zijn. Daaruit nog weer een nummer één kiezen was lastig, vooral omdat het gaat om “zeer verschillende boeken”. De overige vier kandidaten: Het Dagboek Eimert Papenborg, geschreven door Hans Piena, Hoe noemen we de band (Roel Venderbosch), Het Romeinse castellum in de Loowaard (Wil Kuijpers) en Vrouwen van het land (Theo Salemink).

Interessant, zei Nijkamp, dat drie van de vijf schrijvers het leven van de ‘gewone’ man en/of vrouw behandelen: Piena dat van een negentiende-eeuwse Zieuwentse boer, Salemink dat van vrouwelijke dagloners uit dezelfde eeuw en Schutte dat van een pachtboer uit Baak.

Wil Kuijpers toont in zijn rijk geïllustreerde boek aan dat langs de Rijn bij Loo (gemeente Duiven) een Romeins fort moet hebben gestaan. In zijn graphic novel beschrijft en tekent Roel Venderbosch de eerste stappen die hij als puber zette in de wereld van de muziek.

Vier van de vijf schrijvers gaven een korte toelichting op hun publicatie aan de hand van een filmpje (zie hieronder). Roel Venderbosch kon niet aanwezig zijn, hij werd vertegenwoordigd door zijn trotse moeder Toos. De presentatie was zondag in handen van streektaalprominent Joop Hekkelman en Diana Abbink, voorzitter van de Dialectkring Achterhoek en Liemers. Zij stelden vragen aan de schrijvers.

Tekst loopt verder onder de video’s


Op de vraag van Abbink aan Toos Venderbosch of het boek van haar zoon een ‘boodschap’ bevat, antwoordde zij: “Het boek richt zich tot de pubers die heel onzeker zijn op die leeftijd. Roel wil ze een hart onder de riem steken.”

Nadat ze van Hekkelman een compliment had gekregen over haar filmpje, zei de latere winnares Astrid Schutte (ook al trots): “Dat heeft mijn zoon gemaakt.” Voor haar boek dook Schutte in de geschiedenis van haar vader. Ze beschrijft het leven van Werner Helmich, de laatste bewoner van wat nu Huis Baak is. Haar vader Jan, stiefzoon van een pachtboer, schopte het tot bankdirecteur. De levens van Jan en Werner kruisten elkaar.

Juryvoorzitter Nijkamp: “Schutte neemt ons op fascinerende wijze mee door deze geschiedenis. Met fijn penseel schildert ze de tragiek, de verlangens, de worstelingen en de behoeften van de twee hoofdpersonen. 

Het levert een prachtige dwarsdoorsnede op van de alledaagse maatschappelijke ontwikkeling in een boerendorp. Daarvoor gebruikt Schutte niet de meest makkelijke vorm: de roman.” Schutte woonde de eerste negentien jaar van haar leven in Baak en verhuisde toen naar het westen. Ze herinnert zich hoe ze als kind opkeek tegen de kasteelheer.

Schutte verklaarde: “Voor dit boek was ik op zoek naar een onderwerp dicht bij mezelf.” Het bracht haar bovendien dichter bij haar vader, die ze door haar onderzoek beter leerde kennen. En: ze werd winnaar van de verkiezing Beste Boek van Achterhoek en Liemers. “Ik sta te bibberen op mijn benen, ik voel me heel vereerd dat ik deze prijs mag ontvangen.”

Waeke van het Achterhookse en Liemerse Boek
De verkiezing had plaats na de pauze. De plaatselijke troubadour Gery Groot Zwaaftink zette het programma luister bij met enkele van zijn liedjes. Vóór de pauze stond in het teken van de presentatie van de nieuwe Flonkergood, het boekje dat jaarlijks het licht ziet in de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Boek (dat is deze week). Het bevat ruim twintig korte verhalen en gedichten in streektaal rond het thema ‘thuus’. Bestuurslid Rinus Ilbrink van Oud Vorden vertelde het publiek over de ruim veertigjarige historische vereniging, die liefst 517 leden telt. “Niet slecht voor een dorpje als Vorden.”

Opsteker
Ook was er de uitreiking van de ‘Opsteker’ voor iemand die veel heeft betekend voor de streektaal. De prijs ging naar Ida Sluiskes uit Aalten voor haar initiatief ‘luusteren.nl’: een digitale verzameling van 113 dialectverhalen waarnaar bewoners van zorgcentra konden luisteren toen ze door de coronamaatregelen op zichzelf waren teruggeworpen. De verhalen zijn nog steeds beluisterbaar. Net zoals je de bijna honderd Achterhoekse boeken die vorig jaar verschenen nog tot in lengten van dagen kunt blijven lezen.

Er is volop belangstelling voor boeken uit de Achterhoek en Liemers. Foto: Sander Grootendorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant