Gezelligheid tijdens Didam op Stelten. Foto: Rachelle Stoffels

Gezelligheid tijdens Didam op Stelten. Foto: Rachelle Stoffels

Rachelle Stoffels

Didam op Stelten 2022 gaat door!

Cultuur

DIDAM - Eind 2021 deed de organisatie van Didam op Stelten een noodoproep. Zonder nieuwe bestuursleden zou er geen volgende editie komen. Nu kan met blijdschap een datum worden aangekondigd. Didam op Stelten staat gepland voor zondag 4 september 2022.

Door Karin van der Velden

“Een belangrijke rol is deze zondag voor de kinderen”, vertelt voorzitter Kaylee Ferrier. “Didam op Stelten wordt gecombineerd met een kindermiddag. Dat betekent dat alle attracties voor kinderen, zoals een draaimolen en springkussens, gratis zijn. De eerste aanmeldingen van kraamhouders komen nu al binnen. We streven altijd naar een brede variatie en niet van het soort witte sokken en broekriemen. Streekproducten, brocante, ambachtelijk gemaakte producten en mensen die een mooie hobby laten zien. En natuurlijk zullen de Didamse ondernemers aantrekkelijke aanbiedingen en leuke acties hebben.”

Vrijwilligers nodig
Dat Didam op Stelten door kan gaan, komt omdat zich twee nieuwe bestuursleden hebben aangemeld. De voorbereiding is inmiddels goed op gang gekomen. Voor de dag zelf zijn nog wel vrijwilligers nodig. Kaylee: “We hebben bijvoorbeeld straatvertegenwoordigers nodig. Dat zijn mensen die op de dag zelf helpen om de kraamhouders de juiste plek aan te wijzen en die bezoekers helpen de weg te vinden.”

Donateurs en sponsoren
Twee jaar kon er door corona geen grootschalig evenement als Didam op Stelten worden georganiseerd. Ondernemers hebben door de pandemie ook een flinke tik gehad. Dat samen heeft een nadelige invloed op de financiële situatie van Didam op Stelten. Kaylee hoopt dat er bedrijven, maar ook particulieren zijn, die willen bijdragen om het evenement helemaal af te kunnen maken. “We zijn het concept Vrienden van Didam op Stelten gestart. Daar kunnen mensen een vrijwillig bedrag van vijf euro tot oneindig doneren. Als tegenprestatie krijgt je naam een ereplaats op een speciale pagina in de krant. Je kunt ook anoniem doneren. Dat kan via www.didamopstelten.nl/vriendenvan.”

Het is
meestal wel
mooi weer
tijdens
Didam op
Stelten

“Het is best spannend hoe Didam op Stelten verloopt. In 2018 waren er zo’n 20.000 bezoekers. Het was prachtig weer en er kwamen zelfs bussen vol mensen uit Duitsland. In 2019 hadden we daarom extra voorzieningen getroffen, zodat er voldoende ruimte was om te parkeren. Het was die dag extreem heet. Toch was het nog steeds erg druk. Bezoekers konden langs maar liefst 140 kramen lopen. Op verschillende plekken waren terrassen en live muziek. Het is trouwens meestal wel mooi weer tijdens Didam op Stelten. Het evenement werd altijd de eerste zondag in juni georganiseerd, maar dat is nu verschoven naar de eerste zondag van september. Ook dat komt door corona. Toen eenmaal duidelijk werd dat het evenement kon doorgaan, was de voorbereidingstijd tot juni te kort.”

Historie
Dit jaar is het de 4st3e editie van Didam op Stelten. De eerste editie was toen het vernieuwde station in Didam werd geopend. Aan de eerste steltloopwedstrijden deden ook de burgemeester Van Gils en de wethouders mee. De Spoorstraat werd daarvoor afgesloten met slagbomen. Didam op Stelten groeide uit tot een internationaal evenement.

In 1992 liep Didammer Roy Luiking de 100 meter in 13.01 seconden. Voor zover we weten, is dit wereldrecord steltlopen nog steeds niet verbeterd. De wedstrijden tijdens Didam op Stelten draaiden eerst alleen om snelheid, maar later werd ook hoogte belangrijk. Voor de Diedeheimers kon het niet hoog genoeg zijn. Een van de leden liep op stelten van maar liefst 4,5 meter hoog De folkloristische steltloopgroep was internationaal bekend bracht zelfs een bezoek aan China.

De tijd uit 1992
is nog steeds
het
wereldrecord

De broers Bram en Tijs Jansen begonnen ooit als steltloper bij Steltloopvereniging De Diedeheimers te Didam. Zij zijn nu enthousiaste en fanatieke steltloopartiesten. Met hun bedrijf Jumbo Entertainment worden ze in heel Nederland gevraagd om publiek te trekken en te entertainen. De basis is nog steeds steltlopen. Die stelten zijn niet direct zichtbaar waardoor er letterlijk een enorme verrassende verschijning opduikt, zoals Jumbo de Olifant en Drøkkie de draak. De Volendamse Antje en Jantje zorgen voor echt Hollands amusement. Koks met reuzenkuiten delen lekkernijen uit. Tijdens Didam op Stelten kan het publiek genieten van dit straattheater van hoog niveau.

Reuring in het dorp
Ondernemers wilden met het evenement vooral ‘reuring’ in het dorp brengen. De organisatie is inmiddels overgenomen door een hele enthousiaste groep vrijwilligers, die op verschillende manieren wordt gesteund door Stichting Ondernemersfonds Gastvrij Didam. 

Aanmelden
Kaylee: “De organisatie is echt een hele pittige klus. Omdat we dat met een leuke en gezellige groep doen, hebben we er toch altijd weer heel veel zin in. Dus wil ik wel een oproep doen: Als je zin hebt om op 4 september samen met ons wilt zorgen dat de dag een succes wordt, meld je dan aan. Dat kan via info@didamopstelten.nl.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal