Jubileumprins Clemens de eerste met adjudanten Lucas, Theo en aantal van jubileumcomité de Leertrekkers Stokkum:
Gerrie, Ilona, Bart met zijn dochters Fien en Lot, Martijn en Steven met zoontje Cas. Foto: Roel Kleinpenning
Jubileumprins Clemens de eerste met adjudanten Lucas, Theo en aantal van jubileumcomité de Leertrekkers Stokkum: Gerrie, Ilona, Bart met zijn dochters Fien en Lot, Martijn en Steven met zoontje Cas. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Carnaval is meer dan feesten en drinken

Cultuur

STOKKUM – “Carnaval is niet alleen drie dagen drinken en feesten”, zegt Gerrie Knuvink van het jubileumcomité van carnavalsvereniging De Leertrekkers uit Stokkum. “Het gaat om de saamhorigheid en verbinding van Stokkum.” De carnavalsvereniging viert dit jaar het 55-jarig jubileum met diverse activiteiten, verspreid over het jaar. Op 25 juni is het zomercarnaval en op 26 juni wordt de familiedag gehouden. 

Door Carla van der Meer

“Het Zomercarnaval wordt sinds 2000 om de twee jaar gehouden”, laat Knuvink weten. Dit jaar zijn er optredens van onder andere De Paloma’s, Lawineboys, Immer Hansi en DJ Elmo. “Tijdens de familiedag op 26 juni is er om 12.30 uur een optocht door Stokkum met diverse loopgroepen, harmonie Volharding en de prins en zijn gevolg”, laat Knuvink weten. “Jeugdprinses Jill doet ook mee aan de optocht door de straten, die op 18 juni al versierd zijn met als thema ‘Uut de olde doos’. 

Familiedag
Aansluitend is de familiedag in de grote tent bij het Gildehuis. Daar is ook een speelparadijs voor de kinderen met een springkussen, stormbaan, carrousel en schminken. DJ Dylan en Otzi verzorgen de muziek.
“Het is een gezellig carnavalsfeest met rustige muziek waarbij er ook gezellig gepraat kan worden”, zegt Knuvink. “Veel buurten en straten komen samen, maar ook mensen van buiten Stokkum. Er zijn foodtrucks met een drankje en een hapje.”
De verbondenheid in het dorp is onder meer te zien bij het straatversieren. “Daar doen alle straten in Stokkum aan mee”, aldus Knuvink. “Er worden versieringen getimmerd en geknutseld in schuurtjes. De vereniging heeft ook veel jeugdleden, die overal bij betrokken worden. De gezelligheid brengt ook verbinding en dat is belangrijk bij carnaval. De prins gaat naar ouderen in de verzorgingshuizen in ‘s-Heerenberg en Zeddam, naar oud-inwoners van Stokkum om hen namens de vereniging een bloemetje te brengen. Verder heeft de bejaardensoos een week voor carnaval een carnavalsavond met de prins.”
Carnavalsvereniging De Leertrekkers is op 27 oktober 1967 opgericht door de oude drumband van de harmonie Volharding. “Zij hebben dit gedaan in overleg met de cafébaas van ‘t Klaphek, die wel eens een carnavalsfeest in de zaal wilde hebben”, vertelt Knuvink. “Rond 1972 is het carnaval naar het Gildehuis verhuisd omdat daar meer ruimte is.”
De Leertrekkers telt momenteel 380 leden. “Elf is een carnavalitisch getal, dus wordt het 55-jarig bestaan als jubileum gevierd”, geeft Knuvink aan. “Bij elke elf jaar die de vereniging bereikt, wordt er een speciale jubileumprins gekozen uit de prinsen van voorgaande jaren. Deze keer is het Prins Clemens I. Voorafgaand is een campagne gestart waarbij heel Stokkum volhangt met posters met de elf oud-prinsen waarop gestemd kan worden. Dit jaar was er vanwege corona een digitale presentatie”.
Op 15 mei is een pronkzitting gehouden met artiesten waarbij de leden kennis konden maken met de nieuwe jubileumprins. Op 22 oktober komt er een grote receptie in het gildehuis. “Een werkgroep druk bezig met het organiseren van een tentoonstelling met foto’s, filmpjes en anekdotes op 5 en 6 november over 55 jaar Leertrekkers”, zegt Knuvink. “De expositie wordt op 5 november geopend en op 6 november is het voor belangstellenden te bezoeken.
“Iedereen in Stokkum draagt de Leertrekkers een warm hart toe”, aldus Knuvink. “Hoe de volgende 11 jaar eruit gaan zien, staat of valt met mensen die zich willen inzetten voor het carnaval.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal