Het schutterskoningspaar Kevin en Maruschka Michelbrink. Foto: Marlous Velthausz
Het schutterskoningspaar Kevin en Maruschka Michelbrink. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Kevin jongste koning ooit bij Sociëteit de Vriendschap

Cultuur

’S-HEERENBERG – Het extreme warme weer van kermiszaterdag 18 juni leidde er niet toe dat de houten vogel vanzelf van zijn stokje viel. Er moesten heel wat schoten worden gelost om de houten vogel naar beneden te halen. Het was Kevin Migchelbrink die, na 271 schoten, het welgemikte schot loste en zich een jaar lang schutterskoning van Vereniging Sociëteit de Vriendschap mag noemen.

Door Marlous Velthausz

Nadat, rond de klok van 12.00 uur, de kandidaten zich voor de koningstitel hadden ingeschreven, werd traditiegetrouw het openingsschot gelost door de koningin van het voorgaande jaar, Barbara van Elst.
In totaal hadden 37 heren en dames zich hiervoor ingeschreven. Er werd eerst geschoten op de hals die er door Marlous Velthausz finaal werd afgeschoten. De linkervleugel en de rechtervleugel werden beiden door Emil Gertsen eraf geschoten. Het werd ieder uur spannender en om 16.45 uur was het Kevin Migchelbrink die het laatste stukje hout van de vogel eraf schoot.
“Ik was blij verrast,” vertelt Kevin, “want ik was net op het goede moment aan de beurt.” Kevin is de jongste koning ooit van Sociëteit de Vriendschap en koos zijn vrouw Maruschka tot koningin.

Erelid
Tijdens de feestvreugde werd zaterdagmiddag Herman Wissenburg benoemd tot erelid van de vereniging. “Het kan niet anders dan dat deze man deze titel krijgt”, vertelt voorzitter Jos Polfliet. “Als je hoort wat deze man doet voor de vereniging: hij is schietmeester, zit in de technische commissie, bestuurslid, en is penningmeester en commissaris van Orde geweest. Ook is hij een van de heren die zich hard heeft gemaakt voor het soosgebouw. Het is een echte verenigingsman. Als je hem nodig hebt, is hij er ook en lost hij de meeste problemen op. Ook voor de gemeenschap is hij een graag geziene gast zoals bij de carnavalsvereniging d’Olde Waskupen, bij het straatversieren van de Peeskesweg en bij FC Bergh.”
Ook bedankte voorzitter Jos Polfliet Barbara van Elst en Boudewijn Jansen beiden voor de nieuwe sjerpen die ze de vereniging hebben geschonken voor het koningsschap. Er was ook een speciale dank richting de barcommissie, die, ondanks het warme weer, continu zorgde voor de hapjes en de drankjes. De feestdag werd afgesloten met een serenade aan de koning door dweilorkest de Opblaosband uit Silvolde, waarvan Kevin zelf ook deel van uitmaakt.
Kermiszondag was het de dag voor de kinderen van de Sociëteitleden. Onder leiding van schietmeester Willy Gunsing werd er door verschillende kandidaatjes op verantwoorde wijze en onder toezicht van de ouders vier maal geschoten op verschillende doelen. Eerst werd er op de bekende schietkaarten geschoten en daarna werd er buiten geschoten op 9 en moest er gekampt worden op 3 lepeltjes. De spanning, ook onder de ouders, nam alsmaar toe. De deelnemers gingen aardig gelijk op. Binnen in het clubgebouw moest de beslissing vallen op de zogenaamde koningskaart. Linkeroor (10 punten), rechteroor (10), neus (10), buik (10) en voeten (5). Totaal konden er dus 45 punten gehaald worden Lotte scoorde hiermee 43 punten en hierdoor werd Lotte Raayman jeugdkoningin van Sociëteit de Vriendschap. “Het was een mooie en spannende dag voor de kinderen en hopelijk kunnen wij volgend jaar nog meer deelnemers ontvangen die mee willen schieten”, vertelt de enthousiaste voorzitter Jos Polfliet.
Kermismaandag waren er ook nog diverse schietactiviteiten voor iedereen bij het clubgebouw aan de Montferlandsestraat.

Jeugdkoningin Lotte Raayman. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal