Schuttersboog. Foto: PR
Schuttersboog. Foto: PR PR

Didamse Schuttersbogenroute

Cultuur

DIDAM - Didam viert weer haar schuttersfeest op 24 en 25 juli en daardoor kan de stichting Bevordering Toerisme Didam ook weer de fietstocht ‘de schuttersbogenroute’ houden, op 24,25 en 26 juli. Opnieuw zullen er meer dan 40 schitterende schuttersbogen en een paar kinderbogen gebouwd worden deze week.

Alle zeven Didamse schutterijen geven hieraan hun medewerking en zijn er trots op dat ondanks een paar jaar stilstand er toch maar weer zoveel bogen komen te staan verspreid over de hele gemeente Didam.
Bij enkele schutterijen, maar ook bij verschillende horecazaken in de route, kan uitgerust worden met een versnapering en een aanbieding. Ook de OVD heeft dit jaar hun medewerking gegeven en verschillende straatbeelden in de route van toen en nu in beeld gebracht.
In Nieuw-Dijk wordt op de zondagmiddag de kerk open gesteld en kan het nieuwe unieke orgel bezichtigd worden. Het is deze combinatie van de traditie van het bouwen van de vele bogen door buurtschappen en vriendengroepen, de aandacht voor historische bijzonderheden in de route die deze fietstocht zo bijzonder maakt en ze niet voor niets is bijgeschreven in de inventaris cultureel en immaterieel erfgoed Nederland.
Dit was niet mogelijk geweest zonder de maar liefst zeven schutterijen in één gemeente en die ook nog gelijktijdig het schuttersfeest vieren. Wel heel bijzonder is als op de zondagmiddag tussen 15.00 en 15.30 alle schutterijen vanuit alle windstreken opstomen naar de Lieve Vrouwenkerk om een aubade te brengen met een gezamenlijke vendelhulde, inclusief jeugd en showvendeliers aan het gemeentebestuur. Hierna vertrekken alle schutterijen om na een defilé terug te keren naar hun eigen locatie om daar ieder voor zich het schuttersfeest te vieren en te strijden om het koningschap.
De routes zullen op zondag en maandag 24/25 juli te koop zijn á twee euro aan de voorkant van het Oude Gemeentehuis aan de Raadhuisstraat van 10.00 tot 14.00 uur. Dinsdags bij Gasterij De Harmonie en Jan & Jan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant