De meeste Koningsparen moesten drie jaar wachten voor ze tijdens het defilé op het erepodium mochten plaatsnemen. Foto: Karin van der Velden

De meeste Koningsparen moesten drie jaar wachten voor ze tijdens het defilé op het erepodium mochten plaatsnemen. Foto: Karin van der Velden

Didamse Koningsparen wachtten drie jaar op erepodium

Cultuur

DIDAM - Afgelopen weekend vierden de zeven Didamse schutterijen het jaarlijkse schuttersfeest. Met op zondag het defilé, dat voor het eerst plaatsvond op het plein voor de Mariakerk. Op het erepodium mochten de Koningen plaatsnemen die drie jaar geleden de wedstrijden schieten en ringrijden wonnen.

Door Karin van der Velden

Didam telt maar liefst zeven schutterijen. De kerkdorpen Loil en Nieuw-Dijk, de buurtschappen De Heegh, Greffelkamp en Oud-Dijk hebben elk een schutterij en het centrum van Didam telt twee schutterijen. Van oorsprong had zo’n schutterij de taak om inwoners te beschermen tegen geweld van buiten. Nu is beschermen nog steeds een belangrijke taak, maar dan in de zin van zorgen voor elkaar. Trouw, broederschap en dienstbaarheid. Dat zijn de kernwaarden.

Schuttersbogen
Veel oud-Didammers komen terug naar hun geboorteplek om Schuttersfeest te vieren. De festiviteiten beginnen voor veel schutters al in de week ervoor, als ze in groepen de schuttersbogen bouwen. Die bogen worden gebouwd om de Koningen en Koninginnen te eren. Op zaterdag kunnen de bogen ‘gekeurd’ worden. Na een vrijwillige bijdrage wordt geproost op de boog en op de komende schuttersdagen. Op zondag en maandag kunnen inwoners en toeristen langs de bogen fietsen. Dit jaar waren er maar liefst 41 bogen. Uit heel Nederland komen mensen om te genieten van de prachtige erebogen en van de route die grotendeels door het mooie buitengebied van Didam loopt.

Defilé
Het officiële deel is op zondag. Dan worden de Koningen en Koningen door de schutterijen opgehaald en in optocht naar het defileerterrein gebracht. De binnenkomst van de zeven schutterijen met hun geüniformeerde bielemannen, vendeliers, marketentsters en natuurlijk de muziekverenigingen, zorgt voor een kleurrijk spektakel.

Wekken
In de nacht van zondag op maandag lopen de wekploegen door Didam. Zij gaan al vroeg op pad om de leden van de schutterijen te wekken met muziek en het geknal van kattenkoppen en schuttersbuksen. De schutters moeten immers op tijd in de kerk zitten.

Wedstrijden
De maandag begint voor vijf schutterijen met gezamenlijke mis. In de kerkdorpen is die mis al op zondag. Na een vendelhulde voor de Koningsparen, beschermheren en de plaatselijke geestelijkheid, gaan de schutterijen naar hun eigen feestterrein. Daar beginnen dan de schiet- en ringsteekwedstrijden, waarbij gestreden wordt om het Koningsschap. De winnaars zijn Schutterskoning of Ruiterkoning tot het schuttersfeest het jaar erna. Het deelnemen aan wedstrijden was lang voorbehouden aan mannen, tegenwoordig kunnen ook vrouwen meedoen. Wie had kunnen denken dat de winnaars van 2019 tot nu moesten wachten om tijdens het defilé op het erepodium te kunnen plaatsnemen?

Feestterrein
Elke schutterij viert op zondag- en maandagavond feest op een eigen terrein. De meeste schutterijen hebben naast de wedstrijden om het Koningschap ook wedstrijden voor de jeugd. De traditie van het schuttersfeest gaat over van generatie naar generatie. Het is echt een feest voor jong en oud In de optocht lopen ook jeugdkoningen, -schutters en -vendeliers mee. Een prachtige oude traditie is daardoor toekomstbestendig.

De wedstrijden duren de hele dag, het kampen om het Koningschap is op het laatst erg spannend. Als de winnaars bekend zijn, worden ze op de schouders genomen en gaat het feest nog even door. Iedereen gaat aan het eind van de dag thuis even opfrissen en dan gaat het feest ‘s avonds weer verder.

Vat leegmaken
Het feest eindigt op dinsdag. Dan worden de bogen afgebroken en het feestterrein wordt opgeruimd. Als dat allemaal klaar is, moet het vat nog worden leeggemaakt. Schutters kijken terug op het weekend. Soms valt er nog veel te bespreken. Gelukkig kan er dan meestal nog wel een nieuw vat worden aangesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant