The Passion in Art in het Stadsmuseum nog tot en met 11 september te bezoeken. Foto: PR
The Passion in Art in het Stadsmuseum nog tot en met 11 september te bezoeken. Foto: PR

Tentoonstelling in gaststad van The Passion

Cultuur

Verbeelding van het lijdensverhaal in eigentijdse kunst

DOETINCHEM - De stad Doetinchem was dit jaar de gaststad van The Passion en het Stadsmuseum heeft het thema door getrokken in een bijzondere kunsttentoonstelling. De tentoonstelling is nog tot en met zaterdag 11 september te bewonderen in het Stadsmseum. 

“Het concept The Passion in Art is een eigentijdse (kunst) verbeelding van het lijdensverhaal van Christus en dat is een belangrijk aspect van het lijdensverhaal in het algemeen”, aldus Esther Ruesen, directeur. Het gaat in essentie over het lijden van de mensheid in alle tijden. Hedendaagse kunstenaars (19 in totaal) geven op tweeërlei wijze hun interpretatie van het lijdensverhaal. Enerzijds de klassieke opvatting volgens de leer van de kerk, waarbij het lijden van Christus centraal staat. Anderzijds vanuit de visie van het universele menselijk lijden. Op zaterdag 20 augustus van 10.00 tot 13.00 uur, verzorgt Maria Driessen, samensteller van de tentoonstelling, rondleidingen en geeft een toelichting op de kunstwerken. Men hoeft zich hiervoor niet aan te melden bij het Stadsmuseum.

De werken en kunstenaars Het Museum Krona in Uden (voorheen het Museum voor Religieuze Kunst) heeft een aantal fraaie bruiklenen ter beschikking gesteld van Marc Mulders, Gijs Frieling, Hans van den Krommenakker, Hans van Hoek en Batia Suter. De kunstwerken die zijn geselecteerd vertegenwoordigen beide visies. Marc Mulders bijvoorbeeld volgt de religieuze betekenis, waar Gijs Frieling een vertaalslag maakt naar hedendaags menselijk lijden. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) heeft bruiklenen ter beschikking gesteld. Uit deze collectie zijn bijzondere werken geselecteerd van befaamde kunstenaars als Lucebert en Marie Bot.

Kruiswegstatie uit Limburg In het Limburgse kerkje van Wahlwiller bevindt zich een zeer bijzondere kruiswegstatie van beeldend kunstenaar Aad de Haas (1920-1972). De Haas vervaardigde de statie in combinatie met muurschilderingen in opdracht van de toenmalige pastoor vanaf 1946. Omdat hij koos voor een heel eigen opvatting in de verbeelding van het passieverhaal, ontstond er vrijwel meteen ophef. Kort samengevat: de hetze ontaardde zodanig dat het tot een veroordeling uit Rome kwam en toen moest De Haas op bevel van de bisschop in 1949 zijn kruiswegstatie zelf uit de kerk verwijderen. In feite was het hele project voor De Haas een persoonlijke lijdensweg. Dat maakt deze staties uniek: de manier waarop het passieverhaal door De Haas is verbeeld en de persoonlijke lotgevallen van De Haas die daarmee verbonden zijn. In 1980 zijn de staties weer terug geplaatst in de kerk van Wahlwiller. De werken kunnen niet uitgeleend worden en zijn daarom op professionele wijze gefotografeerd en is deze unieke kruiswegstatie in Doetinchem te zien.

Tuin
In de tuin van het museum is de verbinding met de kerken uit de gemeente Doetinchem gemaakt door de kruiswegstaties die ter gelegenheid van The Passion zijn gemaakt, op te stellen. Dit is tot stand gekomen door de Protestantse Gemeente Doetinchem in samenwerking met de vierplek Gaanderen/Slangenburg.

Voor meer informatie en openingstijden kan men terecht op de website van het Doetinchemse museum.

www.stadsmuseumdoetinchem.nl 

info@stadsmuseumdoetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant