Toneelvereniging Ons Genoegen in Azewijn heeft ook een jeugdafdeling. Foto: PR

Toneelvereniging Ons Genoegen in Azewijn heeft ook een jeugdafdeling. Foto: PR

‘Zodra de spotlights aangaan, ben je dat typetje’

Cultuur

AZEWIJN - Toneelvereniging Ons Genoegen Azewijn wil er graag een paar leden bij. Voorzitter Jeroen Schinkel merkt dat plankenkoorts voor sommige mensen een drempel is om mee te komen doen. Niet nodig vindt hij: “We werken samen toe naar het eindproduct en dat gaat op een ongedwongen manier.”

Door Karin van der Velden

“Niet iedereen houdt ervan om in de spotlights te staan”, weet Jeroen. “Maar je hoeft ook niet de hoofdrol te spelen. Je kunt beginnen met een klein rolletje, met weinig tekst. Mensen zien ertegen op om tekst uit het hoofd te leren, terwijl dat voor de meeste rollen ook wel meevalt. De grote rollen gaan niet naar iemand die voor het eerst meedoet en het spannend vindt. We nemen best veel tijd om het samen steeds beter te laten gaan. Niemand kent op dag één de tekst uit het hoofd. Natuurlijk kost het wel tijd en energie. Je moet wel thuis de tekst leren, je moet het stuk kennen. Toch gaat dat eigenlijk vanzelf. We zijn in mei begonnen met het toneelstuk dat we in november opvoeren. Nu is er zomervakantie maar in september beginnen we op donderdagavond weer met de repetities in het Aschwinhuus. In het begin zitten we met z’n allen aan een lange tafel en lezen we onze tekst voor uit een boekje. Dan gaan we het toneel op met het boekje in de hand. De regisseur zorgt ervoor dat er chemie ontstaat tussen alle spelers. Voor het laten slagen van een grap is bijvoorbeeld het moment waarop je opkomt belangrijk.”

Voor het leren van de tekst heeft ieder een eigen manier. Jeroen doet dat door de tekst vaak te beluisteren. “Als de groep samen uit het boekje leest, maak ik een opname en die speel ik af als ik voor mijn werk onderweg ben. Op een gegeven moment kan ik dan mijn tekst met de opname meezeggen. Andere spelers gebruiken hun boekje zo intensief dat het aan het eind van het project helemaal uitgeleefd is, met gemarkeerde teksten en ezelsoren. Mijn boekje is dan nog als nieuw. Je hebt trouwens ook twee type spelers; de speler die vanaf dag één de letterlijke tekst kent en het type dat er tijdens de uitvoering nog steeds een eigen interpretatie van maakt. Dat zorgt tijdens de repetities vaak voor hilariteit, maar ook nog weleens tijdens de uitvoering. Soms is het even lastig, want wat je voorganger zegt, is de trigger voor jouw tekst. Als je medespeler dat ene woordje dan net even niet zegt, ben je de tekst even kwijt. Ook dat is niet erg, we helpen elkaar er wel doorheen en het is altijd nog gelukt om een leuke voorstelling neer te zetten.”

‘We willen dat
mensen met
spierpijn in de
kaken van het
lachen weer
naar buiten
gaan’

Jeroen geeft toe dat hij het ook nog altijd spannend vindt om op te komen: “Die eerste keer dat de deur open gaat en je op moet ... Maar zodra je iets zegt of doet en het publiek reageert, komt de adrenaline los en dat geeft energie. Dan sta je aan. Die interactie met publiek is heel erg aanwezig bij toneelspelen. Ook als je de kleding aan doet, ben je dat typetje. Zodra de spotlights aangaan, ben je dat typetje. Op het podium zie je de zaal trouwens helemaal niet, misschien net de eerste rij.”

Mensen kunnen ook anders dan op het podium meedoen met de toneelverenigingen. Ons Genoegen zoekt ook vrijwilligers die een bestuursfunctie willen vervullen of die willen helpen met het maken van een website en het onderhouden van social media. Er is een technische commissie die steeds een ander decor maakt. “De ene keer hebben we een huiskamer, dan een kantoortje en nu een ziekenhuis. We hebben ook ziekenhuisattributen nodig, en hebben mensen nodig die de rekwisieten bij elkaar verzamelen. Er zorgen mensen voor de kleding, de grime, het haar. Er zijn tijdens de voorstellingen mensen nodig voor de kaartverkoop en -controle en die zorgen dat het gordijn op tijd open gaat. Of die tijdens de pauze loten verkopen. Die mensen hoeven alleen maar een of twee avonden tijdens de voorstelling aanwezig te zijn. Misschien is dat ook wel een makkelijke manier om eens kennis te komen maken. Het is zo fijn als daarvoor vrijwilligers zijn. Spelers kunnen zich beter concentreren op het spelen als ze zich zo min mogelijk met randzaken hoeven bezig te houden.”

De groep bestaat uit zo’n twaalf leden, in leeftijd variërend van twintiger tot midden zestig. Er is geen leeftijdsbeperking, ook ouderen zijn van harte welkom. Wie lid is van de toneelvereniging bepaalt voor zichzelf: ga ik dit seizoen wel of niet spelen. Als bekend is wie meedoen wordt daarvoor een toneelstuk uitgekozen. Dat kan ook met tien mensen, maar Jeroen zou liever zien dat er een paar mensen bijkomen. “Omdat er altijd wel iemand is die een keertje overslaat, is de spoeling soms dun. De regisseur bepaalt de rolverdeling, spelers zelf hebben daar natuurlijk wel invloed op. Iedereen moet zich namelijk prettig voelen.”

Chaos op het podium
De Azewijnse toneelvereniging speelt vooral komische toneelstukken. “We willen dat mensen met spierpijn in de kaken van het lachen weer naar buiten gaan. Het zijn echt kluchten met verwarring en chaotische taferelen op het podium. Dat vinden we zelf het leukst om te spelen, maar het publiek verwacht dat ook. De zaal in het Aschwihuus zit altijd vol met inwoners van Azewijn, maar ook met mensen die niet in het dorp wonen.”

De klucht ‘Verkeerde hulp op de eerste hulp’ wordt op zaterdag 5 en zondag 6 november uitgevoerd in het Aschwinhuus. “Een uitzendkracht wordt naar de eerste hulp gestuurd om er als schoonmaker te werken. Als hij zich meldt voor de schoonmaakklus, komt hij een arts tegen die net met pensioen gaat en de man ziet hem aan voor zijn opvolger. Die uitzendkracht denkt, dat zal dan wel. Als hij als arts aan de slag gaat, zorgt dat voor hilarische taferelen.”

Jeugdtoneel
Sinds een aantal jaar heeft Ons Genoegen ook een jeugdgroep met kinderen tussen de 8 en 15 jaar. Helaas heeft deze groep in coronatijd stilgelegen. Jeroen: “Voor kinderen is er in die tijd in verhouding natuurlijk veel meer veranderd, we moeten dus met een nieuwe lichting verder. Tot december kunnen spelers voor het jeugdtoneel zich aanmelden. We willen in januari starten met een nieuw toneelstuk, dat we in juni gaan uitvoeren. Als we in december weten hoeveel jongens en meisjes meedoen, zoeken we voor dat aantal een stuk uit.”

Wie eens sfeer wil proeven, is welkom om op donderdagavond naar het Aschwinhuus te komen, de repetitie is vanaf acht uur tot een uur of tien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant