Edith Mulling. Foto: PR
Edith Mulling. Foto: PR

Een KatsKunstig portret

Cultuur

STOKKUM - Edith Mulling, woonachtig in Stokkum, is met haar portret van de overleden kunstenaar Pieter Derksen geselecteerd door de jury van de Nederlandse Portretprijs voor de tentoonstelling ‘In Herinnering – Portretten van dierbaren.’

Edith is nog maar een starter als schilder, de afgelopen jaren maakte ze hobbymatig enkele schilderijen van objecten en huisdieren uit haar eigen omgeving. De creativiteit zat altijd al in haar bloed. “Ik ben opgegroeid in een gezin met veel creativiteit. Het was voor mij duidelijk dat ik later iets met tekenen wilde gaan doen. Het werd de opleiding reclame tekenen en etaleren op het St. Lucas in Boxtel. De reclamewereld was niet de mijne, maar al gauw had ik werk gevonden als etaleuse. Dit heb ik vervolgens bijna acht jaar gedaan, het was een periode van 3D-werken, afstylen, decoreren en meubels maken. Ik kwam met schilderen in aanraking na mijn veertigste tijdens een workshop. Dit smaakte naar meer en zo ben ik hobbymatig gaan schilderen in groepsverband. Omdat ik graag wilde leren schilderen op traditionele ambachtelijke wijze in olieverf, ben ik sinds maart van 2022 begonnen bij de schilderschool van Marian Merk. Leren realistisch schilderen zoals de oude meesters het deden, de kleuren van Rembrandt en het licht van Rembrandt. Ik schilder bij voorkeur dieren, stillevens en portretten.”
Inmiddels heeft Edith de stap gezet om haar werk ook via haar eigen website (www.katskunstig.nl) te laten zien en wil ze in opdracht schilderijen maken. Kats betekent hartstikke in het dialect en daarnaast is kats een verwijzing naar de eerste schilderijen van Edith van haar katten. Ook heeft ze inmiddels haar eigen Instagram-account KatsKunstig.
Een van de eerste portretten die Edith heeft gemaakt, is een portret van de Stokkumse kunstenaar Pieter Derksen. Hij woonde in Stokkum en was vaak met zijn fiets schilderend en tekenend in de omgeving te vinden. Pieter overleed op 2 december 2019. Edith over Pieter Derksen: “Hij was onze dorpskunstenaar, tevens kluizenaar. Voor mij was hij een bijzondere, spirituele en mysterieuze man, die ik graag beter wilde leren kennen. Na het overlijden van mijn vader heb ik oude kaarsen uit zijn woning meegenomen om af te geven bij Pieter. Ik trof Pieter niet thuis aan, dus heb ik het samen met een brief bij zijn huis achter gelaten. Pas later hoorde ik dat hij ziek was en is gestorven op 2 december 2019, mijn geboortedag, weer geen toeval. Ik voel hierdoor een diepe verbondenheid, ondanks het feit dat ik de beste man nooit gesproken heb. Tekenen, schilderen, de natuur, en katten zijn ook onze gezamenlijke passies. Pieter was een (eigen)wijs, machtig mooi mens, dit heb ik hem ook in de brief geschreven, want zo voelde het ook voor mij.”
Dat portret heeft Edith opgestuurd naar de “Nederlandse Portretprijs”, waarbij een professionele commissie de werken beoordeeld. Haar werk wordt geëxposeerd in de Bagagehal van Loods 6 te Amsterdam. De expositie opent 20 oktober en duurt tot en met zondag 23 oktober.

Het portret. Foto: Edith Mulling

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal