Sharon Klaassen tijdens de les. Foto: Roel Kleinpenning
Sharon Klaassen tijdens de les. Foto: Roel Kleinpenning

Iedereen is welkom én gelijk bij dansdocente Sharon

Cultuur

DOETINCHEM - De 35-jarige Sharon Klaassen studeerde twee jaar lang aan de Dansacademie, was manager van een sportschool waar ze ook danslessen gaf én maakte drie jaar geleden een switch naar de maatschappelijke zorg. Het bundelen van deze krachten en haar aanpakkersmentaliteit leverde The OVS Dance Crew op: danslessen voor iedereen. 

Door Kelly Heerink

Op 17 maart ging de eerste Zumba dansles met een 10-koppige groep van start. inmiddels zijn er twee dansgroepen: de ‘pubers’ en de ‘mini’s’. “De ‘danscrew’ is inmiddels uitgebreid tot 48 kinderen”, vertelt Sharon die de lessen vrijwillig geeft. De kosten? Slechts 1 euro per les. Niets moet. “Als een kind zin heeft, komt hij of zij. Op de dansvloer heerst een gemoedelijke sfeer.”

Iedereen is welkom, zo dansen er kinderen mee die kampen met een spierziekte, autisme, PTSS, een verstandelijke beperking of die zijn gevlucht. Communiceren is voor de creatieve docente geen barrière. “Ik trek bij wijze een witte en roze schoen aan, om zo de pasjes beter te duiden. “Dansen ís taal. En er zitten echt een aantal talenten tussen.”
Waarom deze lessen voor haar zo belangrijk zijn? In de gemeente Doetinchem kunnen inwoners gebruik maken van het Meedoenarrangement. Dit gesubsidieerde geld kan dan ingezet worden voor bijvoorbeeld sportlessen, maar sommige gezinnen vallen hierbuiten. Sharon: “Ik zeg altijd, je kan vissen uit een hele grote vijver, maar ik vis in het vijvertje ernaast.”
Dit gebeurt in Gymzaal Overstegen aan de Houtsmastraat, gelegen in de wijk waar ze zelf ook woont. Sharon groeide echter op in Didam.

Contact met de wijkverbinder
Via Facebook legde ze contact met Nicole van Vonno. Nicole werd ingezet als wijkverbinder, omdat Overstegen wordt bestempeld als ‘probleemwijk’. Dat ziet Sharon anders. ‘Probleemwijk, ‘probleemjongeren’ of ‘probleemkinderen’ zal je haar nooit horen zeggen. “De kinderen in een bepaalde wijk zijn niet het probleem, gedragsproblematiek komt ergens vandaan”, legt ze uit. “Na één week lag de flyer al klaar”, blikt Sharon terug.

Het Naoberfonds
De euro lesgeld wordt aangevuld met donaties vanuit Het Naoberfonds. Het fonds sponsorde een grote spiegel, onmisbaar tijdens danslessen. Ook zijn er shirtjes met de naam van de dansschool in de maak. Deze T-shirts zijn voor de maatschappelijk werkster alias dansjuf meer dan een lapje stof: “Door allen hetzelfde aan te trekken, voel je je nog meer hetzelfde in een groep. En wat zullen ze trots zijn, doordat de naam van de dansschool erop te lezen staat.”

Lees verder onder de foto:


Vlnr: vader Gerry, bonusmoeder Ellen, dochter Gigi en vriend Joël. Foto: Roel Kleinpenning          

Sharon doet het samen met de buurt én haar familie. Dochter Gigi, 12 jaar oud, ‘ runt’ de mini’s samen met haar vriendinnetje Suze. “Gigi neemt het voortouw, dat vind ik leuk om te zien”, vertelt de moeder. “Het geeft haar een verantwoordelijkheidsgevoel en boost haar zelfvertrouwen.”
Partner Joël Frerix hielp bij de website en het maken van flyers. Daarbij trapt-ie zijn enthousiaste én ambitieuze vriendin af en toe op de rem. “En dat is ook wel nodig”, vindt Sharon die het vrijwilligerswerk naast haar vaste baan in de maatschappelijke zorg doet. “Ik heb echt zoveel ideeën.”
Ook trotse ouders, Gerry en bonusmoeder Ellen Klaasen, dragen hun steentjes bij. “Ellen maakt allerlei kleding: Tutuutjes, rokjes, sjaaltjes...”

Meer dan dans
Op dit moment wordt er gerepeteerd voor een optreden in november. Een dans op het toepasselijke nummer This is me.

Dansen is de basis, maar kinderen kunnen ook eigen ideeën aandragen. Bijvoorbeeld tijdens feestdagen als Halloween en Sinterklaas. Zo staat er 27 oktober ‘ Snoepjes ophalen’ op de agenda voor jonge kinderen. Op deze manier probeert Sharon ook de verbinding met (eenzame) ouderen te leggen. Op 4 november kunnen de pubers deelnemen aan een Griezeltocht in het Bonanzapark, Natuurpark Overstegen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal