Timo van de Sande uit 's Heerenberg winnaar persprijs finale Amphion open 2023. Foto: Roel Kleinpenning

Timo van de Sande uit 's Heerenberg winnaar persprijs finale Amphion open 2023. Foto: Roel Kleinpenning

Finale Amphion Open: een avond vol verrassingen

Cultuur

DOETINCHEM - De verwachting dat de grote finale van Amphion open 2023 er een van topniveau zou worden, werd zaterdagavond helemaal waar gemaakt. De zeven genomineerde acts uit drie voorrondes maakten er één groot feest van. Grote winnaar werd de Shuffle Percussion Group uit Groenlo. Zij wonnen de Publieks- en Vakjuryprijs.

Door Ben Beijer

De eigentijdse slagwerkgroep onder de bezielende leiding van slagwerk-aholic John Sonderen loopt over van energie, en weet een theatershow te presenteren van grote klasse. Wij hadden graag langer willen genieten van het swingende Braziliaanse en groovende Afrikaanse slagwerk. Het publiek luisterde ademloos naar de zachte klanken van Afrikaanse kalimba’s, maar werd even later al weer meegezogen naar de kolkende stranden van Copacabana. Vakjuryvoorzitter Bart Kiers was duidelijk bij het bekendmaken van de winnaar Amphion Open 2023: “We hebben veel moois gezien en gehoord, maar er is één act waar werkelijk helemaal alles klopte: Shuffle Percussion.”

Persprijs
Persjuryvoorzitter Silvia Willems van Omroep Gelderland liet weten onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de percussiegroep, de emotionele dans, een geweldige soulzangeres en singer-songwriter Timo van de Sande. Een mand vol prachtig fruit noemde zij het en de onmogelijke taak, appels, peren ,perziken en pruimen te vergelijken. Uiteindelijk kiest de pers voor ‘het intieme en overtuigende optreden’ van Timo van de Sande uit ’s-Heerenberg. De kandidaten was gevraagd een andere act te presenteren dan in de voorronde, waar Timo het advies kreeg meer Nederlands te zingen. Hij kreeg de lachers op zijn hand door te zeggen dat dit ‘Zinloos ‘ was. Het bleek de titel van zijn eerste liedje. Zijn Nederlandstalige nummer Gemaskerd vertaalde hij voor de finale in prachtig Achterhoeks en hij sloot af met Time. In het Engels en helemaal op zijn lijf geschreven.

Lees verder onder de foto:


The Shuffle percussion group wint de publieks- en vakjuryprijs. Foto: Roel Kleinpenning    

Allemaal winnaars
Eigenlijk waren het allemaal winnaars: ‘In de grote finale staan’ wordt gevoeld als een prachtige prijs door:

Relesae Avenue; elf meiden uit Borculo tussen de 15 en 20 jaar die een prachtig afscheidsoptreden gaven. Het echte verhaal van deze groep in dans, vanaf de eerste ontmoeting. het elkaar aftasten, ruzie maken, terugkomen tot het emotionele afscheid en laatste optreden met tranen, i.v.m. de ontbinding van de groep, klasse!

Mauro uit Angerlo ziet zijn droom uitkomen; zijn levensverhaal in liedjes te mogen brengen voor een groot publiek. Mauro begeleide zich zelf op piano en gitaar en kreeg de zaal aan het zingen bij zijn slotnummer Nu of nooit.

Buncker, de vijfkoppige rockband uit Neede. schrijft en speelt eigen geproduceerde muziek. Een geweldige drummer met strakke beats, prima gitaarwerk en een bak energie vormen de basis van hun muziek. Of zoals de frontman met een lach op zijn gezicht verteld: “Weet je wat wij willen? Knallen en lawaai maken, mooi man.”

Lees verder onder de foto’s:


Relesae Avenue. Foto: Henk den Brok


Mauro. Foto: Henk den Brok


Buncker. Foto: Henk den Brok


Britt & Roos. Foto: Henk den Brok


Emily (links). Foto: Henk den Brok 

Britt Greven, soulzangeres uit Didam met een geweldige stem bracht onder begeleiding van Roos de Wit, soul-klassiekers tot leven. Ze pakt gelijk de zaal in met het krachtig gezongen I See van Bonnie & Taylor Sims. Het geweldige At last van Etta James grijpt je als soulliefhebber bij de strot. De twee jonge meiden sluiten prachtig af met It’s a man’s, man’s world van James Brown. Met of zonder Amphionprijs, deze geweldige stem zal in de toekomst op veel podia te horen zijn.

Emily Putman, singer-songwriter uit Doetinchem wil spelen wat zij leuk vindt en neemt de mooie slotakkoorden voor haar rekening met Living a Life met eigen gitaarbegeleiding, Jammer voor mij’ en het gevoelige Waar ben jij  achter de pianotoetsen: een mooie slotact tijdens een geweldig avondje Amphion Open.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal