Prins Arien I met zijn adjudanten Jan en Frank, de vier dansmarietjes Rosa, Fleur, Daniek en Rachelle en de narren Jelle en Joost. Foto: Marlous Velthausz
Prins Arien I met zijn adjudanten Jan en Frank, de vier dansmarietjes Rosa, Fleur, Daniek en Rachelle en de narren Jelle en Joost. Foto: Marlous Velthausz

Regeren onder het motto ‘Daor doe-j ’t veur’

Cultuur

’S-HEERENBERG – Vrijdagavond werd Arien Franke gepresenteerd als de nieuwe prins van carnavalsvereniging d’Olde Waskupen. Onder de naam prins Arien I gaat hij het komende carnavalsseizoen regeren over Waskupenstad, samen met zijn adjudanten Jan Beekhuizen en Frank Bod.

Door Marlous Velthausz 

De sporthal van Laco was afgelopen weekend weer omgebouwd tot carnavalstempel. Na de openingswoorden van president Danny Krijgsman volgde de prinspresentatie. Het tafereel speelde zich af tijdens het jaarlijkse uitje van de Olde Joekels. 

Dit keer trokken ze niet met een huifkar door de regio, maar vertrokken de oud-prinsen naar China om cultuur te snuiven. Zij kwamen daar op een markt een Chinese dame tegen die wonderbaarlijk genoeg Barghs plat kon spreken. Ze bleek een kleindochter te zijn van de oude Chinees in ’s-Heerenberg. Zij nodigde die avond de oud-prinsen uit om samen met haar het Chinese Oud en Nieuw te vieren. Tijdens de jaarwisseling begon een grote drakenkop, die in het decor verwerkt was, vuur en rook te spuwen. Achter deze kop verscheen plots Prins Arien de eerste. Onder een daverend applaus werd hij ontvangen. 

Even voorstellen
In het dagelijks leven is prins Arien I samen met zijn vrouw Desiree eigenaar van Bouwmarkt Hubo Franke aan de Oude Doetinchemseweg in ‘s-Heerenberg. Samen hebben ze twee kinderen. Dankzij de Hubo is hij voor veel mensen geen onbekende, want menigeen heeft voor het klussen en zeker voor het bouwen van de carnavalswagen wel eens materiaal of verf bij hem gekocht. Arien is geen lid van de carnavalsvereniging, maar bij d’Olde Waskupen kan iedereen die graag prins wil worden ook echt de hoogheid van Waskupenstad worden.

Op 7 juli hadden de leden tijdens de conclaafvergadering van de carnavalsvereniging Arien Franke al gekozen als nieuwe prins voor 2024. Zijn gevolg bestaat uit de adjudanten Jan Beekhuizen en Frank Bod. Jan en Frank zijn hechte vrienden van Prins Arien I. Zij vieren al jarenlang samen carnaval. 

Voor zijn zaak bouwt hij jaarlijks een groot steigerwerk en van daaruit hengelen ze gefrituurde hapjes naar de vaak al vermoeide carnavalsoptochtlopers. Het gevolg bestaat verder uit de narren Jelle Franke (zoon van de prins) en Joost Sesink. De vier dansmarietjes zijn Fleur en Rosa Beekhuizen (dochters van adjudant Jan), Rachelle Krijgsman en Daniek Eskens. Arien I zal gaan regeren onder het motto ‘Daor doe-j ‘t veur’.

Avondvullend programma
Tijdens het ombouwen van het podium kon men luisteren naar de muziek van De Blaoskapel, die zowat de hele avond muzikaal aan elkaar blies. Direct daarna volgde de installatie van prins Arien I. Er volgde nog een gevarieerd buutprogramma dat geopend werd door het fünkenmariechen.

Julia Verbeten, die een solodans opvoerde. Harmonie Crescendo bracht, in het kader van hun 100-jarig jubileum, een ode aan de muzikant. 

Het nieuwe motto lied ‘Daor doe-j ’t veur’ werd gebracht door Loud, Blaoswark en Thijs Heering. De show ging verder met een gardedans van de dansgarde en een vrije dans. Kees Engelbarts bracht een lied ten gehore en de band Awesome bracht twee nieuwe nummers uit over ‘Carnaval’ en ‘Thuus’. De buutreedners Vincent Nijhof, alias Leen van der Veen ‘wij trouwen u samen of alleen’ en Arjan Zweers, die verwachtte bij de Leertrekkers in Stokkum te zijn, zorgden er ieder afzonderlijk voor dat er weer ontzettend veel gelachen werd in de zaal.

Ook Wilfried Kaak en Johnny Keurentjes kregen al snel de lachers op hun hand. Het programma werd rond middernacht afgesloten met een grandioze finale waarin alle medewerkers op het podium het mottolied zongen.  

Pronkzitting ni-je stijl
Zaterdagavond werd het merendeel van het programma van vrijdag herhaald, maar het werd wel in een nieuw jasje gestoken. Bezoekers kregen het programma vlotter, hoogdravender en interactiever voorgeschoteld. Buuts, dans en muziek ontbraken niet, maar werden wel de zaal in geslingerd op een modernere manier. “De vereniging beseft zich als geen ander dat in een veranderende wereld vol social media, streamingsdiensten en snelheid ook de wensen van de bezoekers anders zijn”, aldus woordvoerder Sjaak Böhmer.

Tijdens de avond werd Hans Dijkman, met zijn partner Ellian, in het zonnetje gezet. Na 18 jaar in het bestuur te hebben gezeten, vond Hans het tijd worden dat er een opvolger voor hem zou komen. Hij blijft zeker lid van de vereniging, want “zo’n trouw lid en duizendpoot kunnen we niet missen bij d’Olde Waskupen”, aldus voorzitter Roel Dijkman.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal