Het kanon op De Bleek wordt tijdelijk weggehaald. Foto: Marlous Velthausz
Het kanon op De Bleek wordt tijdelijk weggehaald. Foto: Marlous Velthausz

Het kanon verplaatst vanwege restauratie

Cultuur

’S-HEERENBERG - Zaterdagmorgen 18 november is het kanon, dat op De Bleek in ’s-Heerenberg staat, weggehaald om gerestaureerd te worden. 

Het kanon, dat in 2010 in ’s-Heerenberg is geplaatst en een cadeau is van de Canadese Artillerie, is vanaf deze periode niet meer onderhouden. Het is geschonken ter herinnering aan het feit dat de Canadezen, na de hongerwinter, een heel groot deel van Nederland boven de rivieren hebben bevrijd en de start van bevrijding is ingezet, onder andere hier in ’s-Heerenberg.

De Stichting Herdenken Bevrijding Bergh heeft het initiatief genomen om het kanon voor de viering van ‘80 jaar Vrijheid’ weer op te knappen, zodat het er weer spic en span uitziet. Vijf lokale ondernemers: Dijkman Coating, Industrial parts te Booy, Autobedrijf Wim Arendsen, Schildersbedrijf te Booy en Meiland Azewijn zullen er samen voor zorgen dat het pronkstuk wordt opgeknapt. 

Ergens in het voorjaar van 2024 wordt het kanon op nieuwe originele banden weer teruggeplaatst op zijn sokkel op De Bleek. Volgens de restaurateurs moet het er vervolgens weer jaren tegen kunnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal