De zesjarige Schwarzwälder Fuchs Matz stap met eigenaar Marc Olden in de Rosmolen in Zeddam. Foto: Roel Kleinpenning

De zesjarige Schwarzwälder Fuchs Matz stap met eigenaar Marc Olden in de Rosmolen in Zeddam. Foto: Roel Kleinpenning

Stappen in de Rosmolen, Matz maalt er niet om!

Cultuur

ZEDDAM - Toen Marc Olden vorig jaar in Montferland Journaal las dat er een paard werd gezocht om af en toe in de Zeddamse Rosmolen te lopen, dacht hij meteen dat het wel iets was voor zijn zesjarige ruin Matz. En Matz blijkt een natuurtalent te zijn!

Door Karin van der Velden

“Dit is nu de derde keer dat Matz in de molen rondstapt”, vertelt Marc. “Daarvoor hebben we een paar keer geoefend. Kennelijk heeft Matz het vertrouwen in mij en mijn dochter Tess, we doen dit vrijwilligerswerk namelijk samen. Toen we de eerste keer gingen oefenen, moest Matz door het kleine deurtje naar binnen. Ook dat vond hij geen probleem.”
Binnen loopt Matz zijn rondjes op een estriken vloer, die is bestrooid met grof zand.

Matz is eigenlijk een rijpaard en had nog nooit tuig omgehad. De Schwarzwälder Fuchs is een koudbloed en dat verklaart de rust. Marc: “Toen hij de eerste keer druk voelde op het borststuk, stopte hij met lopen, maar hij snapte al na tien minuten dat hij gewoon kon doorlopen. We lopen voor de zekerheid mee, ik loop ervoor en er loopt iemand achter. Het blijft een dier en willen niet dat hij bijvoorbeeld van het langsrijdende verkeer schrikt. Dat meelopen gebeurde vroeger natuurlijk niet. Dan zat er een oude baas bij de deur, die het paard af en toe een schop verkocht en dan liep zo’n dier de hele dag zijn rondjes.” Terwijl zijn baasje in gesprek is, schraapt Matz ongeduldig met z’n voorbeen. “Kom baas, ik wil weer aan het werk.”

Het werk in de Rosmolen werd zo’n 20 jaar gedaan door Haflinger Veronique, maar het werd tijd dat zij met pensioen ging. De eisen die aan zo’n paard worden gesteld zijn hoog. Het paard loopt een keer of tien per jaar een paar uur in de molen als deze open is. Dan is er publiek dat rondloopt. Boven het paard draait een groot rad en dat maakt kabaal. De deuren staan open en er rijdt verkeer langs. Ook weleens een trekker of grote vrachtwagen. Daar moet het paard wel tegen kunnen. En Matz, die maalt er niet om!

Cultureel erfgoed
De Grafelijke Torenmolen ertegenover maalt meel voor menselijke consumptie. Het maismeel dat in de rosmolen wordt gemalen, wordt weggegeven aan kippenhouders. Voor zover bekend is dit de enige nog werkende rosmolen in Nederland. De rosmolen werd in 1546 gebouwd in opdracht van de Graven Van den Bergh. Als er te weinig wind was, viel de Torenmolen stil en werd een paard van een plaatselijke boer geleend om toch te kunnen malen. Een paard stapt zo’n vijf kilometer per uur, het grote wiel maakt dan vijf toeren per minuut en de steen 90. De capaciteit van een windmolen is ongeveer tien keer zo groot.

De Rosmolen werd in 1866 verkocht en het binnenwerk werd eruit gesloopt, maar in 1974 heeft het Sint Oswaldus Gilde uit Zeddam de molen in ere hersteld volgens de oude bouwtekeningen. Die tekeningen waren in het archief van Huis Bergh bewaard gebleven. “Ik vind het belangrijk dat dit cultureel erfgoed in stand word gehouden”, aldus Marc. “Daarom stellen we Matz graag beschikbaar.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant