In verband met de Week van de Alfabetisering draait de film M in filmhuis Barghse Huus in 's-Heerenberg. (foto: PR)
In verband met de Week van de Alfabetisering draait de film M in filmhuis Barghse Huus in 's-Heerenberg. (foto: PR) (Foto: )

Seizoenstart met aandacht voor laaggeletterdheid

  Cultuur

van de redactie

Filmhuis Barghse Huus start het filmseizoen met speciale aandacht voor de Week van de Alfabetisering. Samen met Taalhuis Montferland wordt laaggeletterdheid onder de aandacht gebracht met de Franse film M. De film gaat over Lila, een intelligente vrouw met een veelbelovend schrijverstalent en Mo, een stoere jongen die aan illegale straatraces doet. De een heeft een ernstig spraakgebrek en de ander is analfabeet.

'S-HEERENBERG - Hun bijzondere liefdesrelatie zorgt voor een kantelpunt in hun leven. De film draait op dinsdag 4 september om 13.30 en 20.00 uur in Filmhuis Barghse Huus tegen de gereduceerde prijs van € 5,00. Steeds meer mensen hebben moeite met lezen en schrijven. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen onvoldoende taal- en digivaardigheid om mee te komen in het dagelijks leven. Geld opnemen, een sollicitatiebrief schrijven of een boodschappenlijstje maken. Deze alledaagse dingen zijn lastige opgaves voor mensen met een taalachterstand. Stichting Lezen en Schrijven organiseert van 3 tot en met 9 september de Week van de Alfabetisering. Door het hele land zijn er activiteiten om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Het doel is laaggeletterdheid te verminderen door zo veel mogelijk mensen te bereiken om samen het probleem bespreekbaar te maken. Lila is een jonge, intelligente vrouw met een veelbelovend schrijverstalent. Ze kampt met een stotterprobleem en houdt zich daardoor liever op de achtergrond. Gelukkig komt de zelfverzekerde Mo in haar leven en ontstaat er een bijzondere liefdesrelatie tussen hen. Mo, een stoere jongen die aan illegale straatraces doet, heeft zelf ook een onvolkomenheid: hij kan niet lezen. Beide komen op een kantelpunt in hun leven. Lila probeert haar angsten te overwinnen. Mo moet op zijn beurt eerst van de verslavende adrenaline van het racen af zien te komen, als hij kans wil maken op een toekomst met Lila. Gaat het hen samen lukken? De film draait om 13.30 en 20.00 uur in filmhuis Barghse Huus. Meer informatie op iedereenwelcom.nl.

Meer berichten