Heidi Touw van Welnu en gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer in gesprek met Paul van Uum. Foto: Marlous Velthausz
Heidi Touw van Welnu en gedeputeerde van de provincie Gelderland Jan van der Meer in gesprek met Paul van Uum. Foto: Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Primeur voor bouwplan met infrarood verwarmen

ma 4 okt 2021, 19:11 Duurzaamheid

’S-HEERENBERG – Aan de Lengelseweg in ’s-Heerenberg zijn vier eengezinswoningen op rij opgeleverd die voorzien zijn van infraroodverwarming. Dit is een alternatief voor duurzame verwarmingssystemen zoals waterpompen en warmtenetten. Het was de eer aan Jan van der Meer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, om officieel de opening te verrichten en hij was zeer geïnteresseerd in de techniek van infrarood verwarmen. 

Door Marlous Velthausz

De vier-op-een-rijwoningen aan de Lengelseweg schoten als paddenstoelen de grond uit. Ze zijn op een moderne manier gebouwd. De prefab-wanden en daken kwamen, voorzien van isolatie, rechtstreeks uit de fabriek en werden op de bouwplaats gemonteerd. De buitenmuren waren al voorzien met steenstrips, die ook in de fabriek al waren gevoegd. Hierdoor wordt kostenbesparend gebouwd.

Wereldprimeur

De woningen die Haase Bouw heeft gebouwd in ‘s-Heerenberg zijn voorzien van Welnu infraroodpanelen, verwerkt in de kanaalplaten. “Dat levert strak afgewerkte plafonds op. De techniek waarbij infraroodpanelen zijn opgenomen in het plafond zijn in deze ‘s-Heerenbergse woningen voor het eerst toegepast. Ook zijn dit de eerste woningen met infraroodverwarming, die voldoen aan de EPC-norm voor nieuwbouw. Het is een wereldprimeur”, aldus directeur van Welnu uit Duiven Paul van Uum. “Een infraroodverwarming is goedkoper in aanschaf dan een warmtepomp. De daken zijn voorzien van 21 solarpanelen, zodat de elektriciteitskosten laag zullen zijn.”

Kritische boeren

“In de bouwcrisis was ik al bezig met infrarood verwarming. We leverden toen aan veehouders die het systeem toepasten in stallen voor jonge dieren. Van de veelal kritische boeren leer je heel snel wat er wel en niet goed gaat. In 2018 ben ik een nieuw bedrijf begonnen dat zich richt op woningen en bedrijven”, aldus Paul van Uum. “We hebben de techniek aangepast en Welnu heeft de infraroodverwarming in ’s-Heerenberg geleverd die energiezuinig is”.

App

Infrarood verwarmt niet de lucht maar de massa, zoals meubels, personen, vloeren en wanden. Alles wordt warm. Met een app kunnen de panelen afzonderlijk worden ingesteld en is het systeem in iedere ruimte afzonderlijk regelbaar. Welnu heeft een bedrijf gevonden in betonconstructies die uitsparingen in de plafonds maken voor de infraroodpanelen zodat deze goed zijn weggewerkt. Voor het warme water is een warmtepompboiler geïnstalleerd.
Van Uum vertelt: “We willen de nieuwe bewoners een half jaar service verlenen om te leren omgaan met het infraroodverwarmingssysteem en om nog meer energie te kunnen besparen met dit prachtige systeem.” Voor de toekomst heeft Van Uum al diverse nieuwe projecten in ontwikkeling.