De laatste vloerplaat van de tien woningen aan de Dahliastraat is gelegd. (Foto: Karin van der Velden)
De laatste vloerplaat van de tien woningen aan de Dahliastraat is gelegd. (Foto: Karin van der Velden)

Feestelijke start nieuwbouw Bloemenbuurt

ma 11 okt 2021, 18:45 Duurzaamheid

DIDAM - In de Bloemenbuurt in Didam worden 200 woningen gerenoveerd en nieuw gebouwd. Woensdag 6 oktober werd gestart met de nieuwbouw van de eerste zestien woningen. Dat vroeg om een feestelijk momentje.

Door Karin van der Velden

Bewoners, omwonenden en mensen die nauw betrokken zijn bij het project waren uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de officiële handeling. Met een grote kraan werd de laatste vloerplaat op z’n plek gelegd. Daarvoor werd met een kopje koffie even stil gestaan bij de vorderingen van dit enorme project.

Trots

Arjan ter Bogt, directeur van Plavei vertelde dat hij trots is op de enorme snelheid waarmee het plan zich ontwikkelde van eerste idee in 2017 tot de uitvoering die nu al de eindfase nadert: “Ruim vier jaar geleden bedachten we op kantoor een plan voor renovatie en nieuwbouw van 200 woningen, zonder precies te weten wat we gingen doen. Uit ervaring weet je dat zo’n project wel acht jaar kan duren. We gingen in 2018 in gesprek met de bewoners. Er moesten 73 woningen gesloopt worden en opnieuw gebouwd, de rest onderging een grondige renovatie. Iedereen moest tijdelijk het huis uit, daar kun je meestal wel zo’n twee tot drie jaar voor rekenen. Maar het ging sneller dan verwacht. Ik ben beretrots dat we nu de gesloopte woningen al vervangen door nieuwe woningen. We zijn er nog niet, want op dit moment zijn er veel problemen met aanvoer van materialen, dus een maandje vertraging kan zo maar.”

Bescheiden Didam

De commercieel directeur van Plegt-Vos, Jauke Klein vindt dat andere corporaties wel eens in het bescheiden Didam mogen komen kijken. “Plavei ontwikkelde een plan met grote ambitie. Nul op de meter woningen, participeren in een warmtemeter, het is nogal vooruitstrevend. De ontwikkelingen zijn met een team tot stand gekomen, ik ben er trots op. En ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat onze bouwonderneming heeft gekregen. Het is bijzonder dat we nu, na corona, in de Bloemenbuurt de bloemetjes een beetje buiten kunnen zetten.”
Voor de bewoners kan het allemaal niet snel genoeg zijn. Er zijn deze middag bewoners waarvan het huis gesloopt is, maar ook bewoners die nieuw zijn in de Bloemenbuurt. Voor Patricia Meijer, een bewoner waarvan het huis gesloopt is, kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Ze hoopt in december de sleutel van haar nieuwe woning te krijgen.

Energie die samenkomt

Als laatste spreekt een apetrotse wethouder. Voor Walter Gerritsen is dit het project waar hij het meest trots op is. “De energie komt hier op allerlei manieren bij elkaar. Energie van Plavei, van de bewoners en van het warmtenet. Het is bijzonder dat alle neuzen, ook die van de buurtbewoners, dezelfde kant op staan. Daarom hebben we gezamenlijk zo snel kunnen handelen. Ik hoop dat we in Montferland in de toekomst meer projecten op zo’n manier uit de grond kunnen krijgen.”

Snelheid

De vloerplaten voor de eerste tien aardgasloze en levensloopbestendige woningen liggen er nu en de eerste zijwanden staan. Omwonenden verbazen zich over de snelheid, waarmee het gaat De huizen komen in een u-vorm aan de Dahliastraat te staan.
De middag werd afgesloten met een drankje en een lekker hapje. Dat ging er wel in, want het was tegen etenstijd. De aanwezigen namen nog even de tijd om met elkaar te praten. Oude buren zagen elkaar terug en nieuwe buren maakten kennis met elkaar.