Vlnr: Stephan Bloemberg, Wilco Ledderhoenen en Kees Rosendaal bij ‘t Peeske Beek. Foto: Roel Kleinpenning
Vlnr: Stephan Bloemberg, Wilco Ledderhoenen en Kees Rosendaal bij ‘t Peeske Beek. Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

Peeskesbult 4.5 na Boternachtwandeling

Economie

BEEK - “Ik heb veel affiniteit met wielrennen en mountainbiken”, zegt Kees Rosendaal eigenaar van Uitspanning ‘t Peeske. “Hier bij Uitspanning’t Peeske komen veel wielrenners, mountainbikers en fietsers, die na een fietstocht even hier komen om iets te drinken. Zelf ben ik ook een bierliefhebber en ik vind het leuk om speciale biertjes te serveren. In België zag ik verschillende streekbieren. Dat was voor mij de inspiratie om de twee te combineren. Dat is het bier Peeskesbult 4.5 geworden.”

Door Carla van der Meer

Peeskesbult 4.5 heeft het stijgingspercentage van de Peeskesbult 4,5%, als alcoholpercentage. “Het is nu alleen nog op de tap verkrijgbaar is”, laat Rosendaal weten. “Inspiratie voor Peeskesbult 4.5 was het Belgische bier Kwaremont, een pittig gekruid blond, maar die heeft een hoger stijgingspercentage met 6,6 %. Een echte kuitenbijter voor elke fietser in de Vlaamse Ardennen.” Het is de bedoeling dat Peeskesbult 4.5 in 2023 ook in flesjes van 0,33 cl leverbaar worden. Peeskesbult 4.5 is sinds vorig najaar op de tap bij ’t Peeske. “We hebben voor onze ambassadeurs van ’t Peeske ook eigen wielerkleding waar de naam van het bier op prijkt”, laat Rosendaal weten. “Peeskesbult 4.5 is een natuurlijk biertje. Rosendaal: “Het is blond van kleur en ongefilterd. Een fris fruitig en hoppig bier met een aangename bitterheid, een stevige schuimkraag en een milde, droge afdronk. Na een wandeling of fietstocht is het lekker nagenieten op ons vlonderterras aan het bergmeertje met Peeskesbult 4.5.” 

Kanjers voor Kanjers
De ondertitel van Peeskesbult 4.5 is: ‘Gebrouwen voor kanjers’. “Iedereen die wandelt, fietst of hardloopt voelt zichzelf een kanjer”, geeft Rosendaal aan. “Omdat we graag een goed doel aan het biertje wilden koppelen, hebben we gekozen voor Kanjers voor Kanjers. Dat is een stichting die dromen waarmaakt van langdurig zieke kinderen en kinderen met een beperking. Het geld dat stichting Kanjers voor Kanjes inzamelt, komt volledig ten goede aan projecten voor sport en spel. Daar willen wij graag een bijdrage aan leveren. Eind van het jaar gaat er een donatie naar stichting Kanjers voor Kanjers in Aalten.” Op zondag 31 juli vindt de eerste proefwandeltocht plaats van de Boternachtwandeling. “Het is een proefwandeling als aanloop naar het evenement De Boternachtwandeling dat volgend jaar op 31 juli wordt gehouden”, vertelt Rosendaal. “Dan is de Boternacht namelijk zestig jaar geleden. De proefwandeling met 59 jaar houden we alvast met een eet- en muziekevent in Duits- Nederlandse sfeer. Dan kan uiteraard ook Peeskesbult 4.5 geproefd worden. Het volledige programma volgt nog op www.peeske.nl.”
De Boternachtwandeling op 31 juli gaat naar Elten en weer terug over de Boterweg. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Duitse Elten door een grenscorrectie Nederlands, als genoegdoening voor het leed dat de Duitsers veroorzaakt hadden. Duitsland betaalde jaren later een Wiedergutmachung en op 1 augustus 1963 werd Elten weer Duits. Aangezien koffie en boter in Duitsland veel duurder waren, werd een grote ‘smokkelactie’ bedacht. Op 31 juli stonden er honderden vrachtwagens vol met boter in het toen nog Nederlandse Elten. De volgende ochtend stonden ze op Duits grondgebied. De Nederlandse boter was in één nacht Duitse boter geworden, zonder fysiek een grens te passeren. De nacht van 31 juli op 1 augustus 1963 ging de geschiedenis in als de Eltense Boternacht. Aanmelden voor wandeltocht kan vanaf 1 juli. SOB Beek vraagt een kleine bijdrage. Het event op 31 juli bij ‘t Peeske is gratis toegankelijk.
Info: www.peeske.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant