Het reuzenrad is een grote blikvanger om het terrein van HCI van grote hoogte te bekijken. Foto: Fun for Events/Joost Velthorst
Het reuzenrad is een grote blikvanger om het terrein van HCI van grote hoogte te bekijken. Foto: Fun for Events/Joost Velthorst

HCI 100 Techniekfestijn een beleving voor jong en oud

Economie

Actieve afsluiting van het jubileumjaar

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – De honderdjarige Hengelosche Cement Industrie (HCI) startte in 2021 met de feestelijke onthulling van een nieuw dak op het bedrijfspand in Hengelo. Onder toeziend oog van 200 medewerkers van de vijf HCI locaties en vele oud-medewerkers werd met knallen en vuurwerk het geel-grijze doek met een kraan van het dak getakeld. Om het slot van het jubileumfeest ook knallend uit te luiden wordt op zaterdag 11 juni van 10.00 tot 16.00 uur een groots Techniekfestijn op het terrein in Hengelo georganiseerd.

“In het afgelopen jaar hebben we gelukkig ook voor de klanten acties en activiteiten kunnen doen”, vertelt directeur Bouwcenter HCI Loek Wensink. “We hebben snert geserveerd, later op vis getrakteerd, daarnaast zijn stoelmassages gegeven en er is een kraslotenactie gehouden. En we hebben op alle vestigingen een F1 race-simulator laten rouleren. Klanten kunnen meedoen om de titel ‘snelste bouwvakker’ te behalen. Op 11 juni is de grote finale van deze competitie.”

‘We vieren feest’
“We willen klanten en relaties mee laten vieren met ons jubileum. We presenteren ons bedrijf met rondleidingen door de betonfabriek en de showroom”, vouwt directeur Wim Lubbers de plannen uit. “In onze fabriek kunnen mensen zelf beton gieten, maximaal 25 kilo, ze mogen daarvoor een eigen mal meenemen. Toeleveranciers kunnen iets laten zien van hun bedrijf en er zijn proeverijen, er kan met een VR-bril door een badkamer worden gelopen, er is een digiwand waarbij je gevelstenen en voegen kan swipen. Een sloop- en grondwerker brengt een graafmachientje mee, een vrachtwagen laat zien hoe de dode hoek werkt, de brandweer geeft een demonstratie, en nog veel meer. Dat staat allemaal op de speciale website.”

Bedrijven die rondom HCI op het bedrijventerrein zitten en toeleveranciers, zijn aanwezig en ook het Technieklokaal Doetinchem heeft een plekje. “Voor de jongste kinderen zal er ook een luchtkussen zijn”, noemt Wim nog op. “Maar de grote blikvanger is het reuzenrad. Daarmee kun je ons terrein van 22 meter hoogte bekijken.”

Kennismaken met HCI
Door de vele activiteiten voor jong en oud hopen de organisatoren van het Techniekfestijn bezoekers enthousiast te maken voor Bouwcenter en de betonindustrie. “We zijn een regionaal bedrijf, willen dat mensen ons leren kennen. Medewerkers kunnen hun familieleden en kennissen vertellen en ook laten zien wat zij voor werk doen”, legt Wim uit. De van zand, cement, grind en water gemaakte ‘betonsoep’ is tegenwoordig zelfverdichtend. Er worden spiegelbeeldmallen van meubelmakerskwaliteit gemaakt, waar het beton in wordt gegoten. Door de techniek van nu zijn zelfs geen oordoppen nodig, er is nauwelijks lawaai in de fabriek. “We willen zo goed mogelijk laten zien wat hier kan en welke technieken er allemaal zijn”, vult Loek aan. “We hopen zo ook mensen en vooral jongeren te interesseren om bij ons te komen werken. De jeugd heeft de toekomst tenslotte.”

Historie HCI
In 1921 gaan aannemers Albert Gasseling en Evert Jan Lubbers samenwerken bij de woning van Lubbers aan de Vordenseweg 4. Op 15 oktober dat jaar wordt het eerste officiële contract opgesteld om cementwaren te fabriceren en te handelen in bouwmaterialen. Na het overlijden van Evert Jan Lubbers op 4 mei 1932 volgt zijn achttienjarige zoon Gerrit Hendrik hem op. Hij richt 23 april 1936 met Albert Gasseling een vennootschap onder firma te Hengelo op, onder de naam Hengelosche Cement Industrie en Bouwmaterialenhandel. Halverwege 1935 verhuist het bedrijf naar de Hummeloseweg C1, nu Kruisbergseweg 13. In 1955 start een tweede vestiging in Ulft.

Op 9 juni 1972 verandert het bedrijf in een besloten vennootschap. HCI wordt in 1981 een van de circa veertig aandeelhouders verspreid over Nederland van Alpha Ciboma, een inkooporganisatie van bouwmaterialen. Dat bedrijf heet nu Bouwcenter. Na de oorlog kwamen de zonen Leo, Berty en Alfons van Albert Gasseling, in het bedrijf werken, zij droegen in 1989 de directie over aan Wim Lubbers en zijn zwager Gerard Mantel. In de jaren die volgen worden terreinen vergroot en nieuwe showrooms en opslaghallen gerealiseerd. In 1999 breidt het bedrijf uit met een nieuwe Bouwcenter HCI-vestiging in Zevenaar, in 2011 gevolgd door de vestiging Elst en 2017 in Zutphen.

Slotakkoord jubileumjaar
Werd in 2021 met de presentatie van het nieuwe dak het 100-jarig jubileum ingeluid met al het personeel, op 22 mei genoten zij van een familiedag met optredens, sportieve activiteiten en lekker eten. Het Techniekfestijn op 11 juni is het slotakkoord voor iedereen die geïnteresseerd is.


www.hci100.nl

HCI startte aan de Vordenseweg. Evert Jan Lubbers staat rechts in de deuropening, Albert Gasseling linksvoor tussen de werknemers. Foto: Archief HCI

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal