"Ik heb me in al die 43 jaar nog nooit verslapen," lacht Kraaijvanger. Foto: Josine Breukink Fotografie
"Ik heb me in al die 43 jaar nog nooit verslapen," lacht Kraaijvanger. Foto: Josine Breukink Fotografie

Herman Kraaijvanger verlaat na 43 jaar Harrie Arendsen

Economie

DIDAM - In een tijd waarin mensen regelmatig van baan wisselen, komt het niet zo vaak voor dat iemand 43 jaar bij dezelfde werkgever blijft. Didammer Herman Kraaijvanger werkte zolang bij Volvo Dealer Harrie Arendsen. Maar op 12 augustus gaat hij met pensioen.

Door Karin van der Velden

Kraaijvanger begon op 1 augustus 1979 als monteur bij de Volvo-garage in Doetinchem. In oktober 1980 opende Harrie Arendsen een nieuw filiaal aan de Celsiusstraat. Die straat lag toen nog in Didam, na de herindeling in 2005 kwam het industrieterrein achter de A12 bij Zevenaar. “Mijn collega Arnold van Kevelaar en ik kregen allebei een sleutel van het pand met de opmerking dat een van ons er moest zijn als Harrie Arendsen langskwam. We hebben heel wat uurtjes aan het opbouwen van de garage besteed. Als we overdag het werk niet klaar kregen, gingen we ‘s avonds terug om het af te maken. We werkten allebei als monteur, maar als er een klant kwam voor een nieuwe auto, trokken we de overal uit. We hadden een boekje, daarin stonden tien modellen. Klanten konden kiezen uit rood, wit, blauw en groen en een stuk of vijf metallic kleuren. Ook op vrijdagavond en zaterdag stonden we in onze nette kleren in de showroom. Nu is zoiets ondenkbaar. De auto’s zijn nu zo divers. Verkopen is een vak apart.”
Ook het werk aan de auto veranderde. “Wij deden puur onderhoudswerk. De remmen, het oliefilter en olie verversen. Nu gaat een auto aan de computer en wordt de software uitgelezen. Af en toe komt er nog weleens een hele oude auto, dan kan ik de jonge monteurs nog wat uitleggen.” Sinds 1985 is Kraaijvanger receptionist van de werkplaats. Hij ontvangt er klanten, maakt afspraken en doet de facturatie: “Ik heb al zo’n 25 jaar niet meer aan een auto gewerkt. Monteurs van nu hebben met andere technieken te maken. Het is veel meer data uitlezen. Bij een storing wijst de computer al aan waar je het moet zoeken. De motortechniek was vroeger eenvoudiger. Nu kan er veel meer aan de hand zijn.”
Dat Herman zo lang bij dezelfde werkgever bleef, kwam omdat hij steeds meer verantwoordelijkheid kreeg: “Het voelt alsof het je eigen bedrijf is. We kregen veertig klanten mee naar het nieuwe filiaal. Die kwamen uit Didam, Zevenaar en van het Gelders Eiland. We wisten wel wat er in de regio rondreed aan Volvo’s. Een Volvo die we niet kenden was zeldzaam, daar gingen we dan achteraan. Na een jaar hadden zestig klanten en weer een jaar later honderdtien en zo groeide het langzaam door. Nu zijn het er duizenden. We begonnen met z’n tweeën, nu heb ik zo’n twintig collega’s.” Niet alleen het personeelsbestand veranderde, de garage en showroom werden regelmatig verbouwd.
Wat niet veranderd is, is Hermans toewijding en enthousiasme. “Elke dag ben ik om zeven uur op de zaak om de auto’s klaar te zetten. Ik zet de verwarming en de koffiemachine aan, zodat iedereen om acht uur kan beginnen.” Dat de lampen dankzij Kraaijvanger een uur voor openingstijd al branden, is ook klanten niet ontgaan. “Regelmatig staan ze dan al voor de deur om, voor ze zelf naar het werk gaan, hun auto te brengen.” Nooit staan ze voor een gesloten deur. “Ik heb me in al die 43 jaar nog nooit verslapen,” lacht Kraaijvanger.
Harrie Arendsen begon in 1968 voor zichzelf in de garage naast zijn woning in ‘s-Heerenberg. Een paar maanden later kreeg hij het dealerschap van Volvo. Herman: “Volvo was toen een kleiner merk en zij zochten garages voor het dealerschap. Arendsen werd door een leverancier getipt. In het begin moest hij vier nieuwe auto’s per jaar verkopen. Dat waren toen al dure auto’s. Met de komst van de Volvo 340 in 1974 groeide het bedrijf ineens snel. Arendsen zat toen al in Doetinchem. Er zijn ook nog filialen in Hengelo en Almelo. De Pedaleur fietsenwinkels in Doetinchem en Velp zijn ook onderdeel van het bedrijf. Inmiddels heeft zoon Frank het bedrijf overgenomen. Ik dronk nog elke week een kopje koffie met Harrie Arendsen, dat ga ik wel missen. We spraken samen over alles wat er in de wereld gebeurt.”
Op 12 augustus slaat Herman Kraaijvanger voor de laatste maal de deur achter zich dicht: “We gaan er dan met collega’s, vrienden en familie een mooie dag van maken.” Iedereen die Herman nog even gedag wil zeggen, is tussen 10.00 en 17.00 uur welkom bij bij Harrie Arendsen Zevenaar voor een kopje koffie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal