Het sfeervolle terras met het witte zand bij MaMa's aan de Oude IJssel (foto Roel Kleinpenning)
Het sfeervolle terras met het witte zand bij MaMa's aan de Oude IJssel (foto Roel Kleinpenning) foto Roel Kleinpenning

MaMa’s: festivalsfeer in een stads-oase aan de Oude IJssel

Economie

Doetinchem – Een schip, een terras op wit zand, gasten die met blote voeten aan tafel zitten. Bij MaMa’s op het terras lijkt het net of je op vakantie bent in je eigen woonplaats. Veel mensen denken er zo over, want na de opening op 18 juli is het niet meer rustig geweest bij de stads-oase van Doetinchem. “We hebben een soort van festivalsfeer weten te creëren.”

Door Hans Hissink

De Jata II, een voormalig binnenvaartschip van het type “Spits”, komt uit 1951 en is in Dordrecht gebouwd. Sinds 1982 ligt ze onder de naam Debora in de Oude IJssel in Doetinchem. Het schip deed 40 jaar dienst als pannenkoekenrestaurant. In al die jaren werden er zo’n 133.000 pannekoeken gebakken.

Mariël Kampshof en Maud van Sonsbeek waren beiden al langer geïnteresseerd in het schip. Zij grepen hun kans nadat de vorige eigenaar had laten weten aan een andere uitdaging toe te zijn. Mariël heeft een aantal jaren Blend aan de Gasthuisstraat onder haar hoede gehad. Maud werkte bij Stadscafé Simons én heeft haar eigen evenementenbureau Achterhoek Experience.

Unieke plek
“Iedere keer als ik de stad inliep en het schip zag dacht ik ‘wat zou dat een leuke plek zijn om iets nieuws te beginnen’. Het is in Doetinchem de enige locatie aan het water en heeft ook nog eens een bijzondere uitstraling,” aldus Mariël. “Het trok mij enorm omdat het geen standaard plek is,” legt Maud uit. “We zagen mogelijkheden om het schip de uitstraling te geven die het verdient.”

Nadat het schip in handen kwam van Maud en Mariël, kon begonnen worden met de verbouwing. “Er moest een heleboel vernieuwd worden, maar we wisten hoe we het uiteindelijk wilden hebben. Daarvoor hadden we een moodboard gemaakt dat binnen hele korte tijd klaar was. We zaten daar bij vrijwel ieder onderwerp op één lijn.”

De verbouwing ging niet helemaal zonder slag of stoot. “Doordat aannemers allemaal heel druk waren, maar wij uiteraard wel door wilden met de verbouwing, hebben heel veel familie, vrienden en bekenden geholpen. Een fantastische tijd om op terug te kijken,” legt Maud uit. Uiteindelijk is er van februari tot half juli aan en in het schip gewerkt om het helemaal naar de zin te maken. Zelfs de buitenkant is onderhanden genomen.

Naast de verbouwing werd er nagedacht over een eigen gezicht voor MaMa’s. Ook daarvoor waren de plannen klaar. “Daarbij hebben we ons wel afgevraagd wat commercieel het veiligst was. Zeker na de coronaperiode vonden we dat heel belangrijk. En we waren afhankelijk van het bestemmingsplan. Daar stond in dat het schip alleen een restaurant mocht zijn,” aldus Mariël.

“Toen dat duidelijk werd, hebben we beiden uitgesproken dat we een soort festivalsfeer wilden creëren en de gasten niet het klassieke driegangenmenu wilden aanbieden,” vertelt Maud. Op de menukaart is te zien dat de samenstellers zich hebben laten inspireren door ‘healthy streetfood’; het eten wat je koopt in een foodtruck op de hoek van de straat over de hele wereld. Het zijn allemaal kleine gerechtjes, allemaal door de koks zelf voorbereid. Volgens de website neemt MaMa’s de gasten mee op een culinaire reis over de wereld. Van Europees, Aziatisch tot typisch Nederlands, vlees, vis en vegan. Om te delen of lekker voor jezelf.

Half juli werden de eerste gasten verwelkomt. “Je hoopt natuurlijk altijd dat mensen het leuk vinden. Maar het gaat boven verwachting. het is iedere dag druk. Door de rust, het zand en het groen zijn de gasten ook heel relaxed.”

“Wij hopen dat ons bedrijf bijdraagt aan het plan van de gemeente om de IJssel bij de stad te betrekken,” vertelt Mariël. “Met de komst van het Park of Dutch Dreams, straks het paviljoen én de verhuur van sloepen en sups heeft het stukje IJssel ineens veel meer leven gekregen.” Mariël en Maud zijn blij over de goede samenwerking met de gemeente om het schip en het terras op deze manier te kunnen exploiteren. “Mede daardoor hebben we van onze hobby ons werk kunnen maken. Maar ook door het fantastische team waarmee we samenwerken. We doen het écht samen.”

Toekomst
Beide compagnons kijken ondanks de drukte graag vooruit. “We willen nog zoveel en zo graag blijven vernieuwen, maar wel alles op z’n tijd. De gasten die nu op het buitenterras vertoeven, willen we bij minder weer graag verwelkomen ín het schip. Uiteraard met de heerlijke gerechten die op de menukaart staan, maar ook met evenementen die we gaan organiseren.”

mamas-doetinchem.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal