In de volgende uitzending van Hart van Loil TV komen de vrijwilligers die het kerkhof onderhouden in beeld. Foto: Isa Raben
In de volgende uitzending van Hart van Loil TV komen de vrijwilligers die het kerkhof onderhouden in beeld. Foto: Isa Raben

‘We willen Loilenaren met elkaar verbinden’

di 23 nov 2021, 15:29 Interviews & Achtergrond

LOIL - Kontaktraad Loil zette zich in coronatijd in om Loilenaren met elkaar te verbinden. Allerlei activiteiten, zoals de stamppotexpress, werden georganiseerd en er werd gestart met Loil Radio. Na een tiental radio-uitzendingen ontstond het idee om een televisie-uitzending te maken.

Door Karin van der Velden

“Heel veel activiteiten vonden online plaats,” vertelt Ap Dieker, “maar daarmee bereik je een groep ouderen zonder computer eigenlijk niet. We hebben wat mensen benaderd met de vraag om mee te denken en hebben nu een groep van elf mensen die samen de redactie vormen van Hart van Loil TV. Een van hen, Isa Raben, doet de opleiding mediavormgeving, zij wilde ons vanuit haar opleiding wel helpen. Het is een heel gemêleerd team. De jongsten zijn zeventien en ik ben de oudste. Het zijn inwoners uit allerlei hoeken van het dorp. En niet de mensen die standaard actief zijn bij carnaval of andere activiteiten.”

Techniek
Er werd goede opnameapparatuur aangeschaft: “We hebben professionele camera’s en filmmateriaal. Af en toe lenen we weleens wat van Regio8. Voor het redactieteam is het heel leerzaam. Ze leren veel over de techniek. Het is erg fijn dat er jongeren meedoen.”
Dieker lacht: “Als wij zeggen wat zullen we eens gaan doen, dan hebben zij het al bedacht.”
Dieker vertelt dat er in het begin werd gebrainstormd: “Er kwamen twee A4’tjes met allerlei voorstellen. Daar kunnen we altijd iets van pakken. En we spelen in op de actualiteit. Toen Tonnie Diesvelt stopte als melkboer bijvoorbeeld, hebben we daar een item van gemaakt.”
Peter Berendsen, directeur van de regionale omroep Regio8, komt van oorsprong uit Loil en is een oud-klasgenoot van Dieker. Toen de twee over het programma spraken, zag Berendsen toegevoegde waarde en hij stelde een kanaal beschikbaar voor uitzending. Op de zondagen dat er een uitzending is, wordt deze vanaf 14.00 uur tot 20.00 uur herhaald. Daarna blijven de uitzendingen op YouTube te zien op het kanaal Hart van Loil TV.

Ambitieus
Redactielid Minke Smits vertelt dat er ambitieus begonnen werd met een keer per maand een uitzending. “Het maken van een uitzending van ruim een kwartier is veel werk. Je bent nog met de ene uitzending bezig, maar dan moet je ook alweer aan de slag met de volgende. Nu zenden we een keer in de zes tot acht weken uit.”
De onderwerpen die aan bod komen, zijn bijvoorbeeld het Hart van Loil, waarin kijkers op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen rondom de voormalige kerk en pastorie. Smits: “Dat komt elke uitzending terug. Andere thema’s laten we een paar keer per jaar terugkomen. Zoals de Duofiets: Twee mensen die door Loil fietsen en vertellen over plekken die voor hen bijzonder zijn. Natuurlijk brengen we nieuws over de evenementen die in het dorp georganiseerd worden. Over de voorbereidingen en een terugblik.”

Items gezocht
De redactie zoekt voor het item ‘Hobby’s van’ nog Loilenaren met een een bijzondere hobby of een bijzondere verzameling. Dieker: “We hebben bijvoorbeeld de hobby van Jan Lamers in de eerste uitzending laten zien, hij verzamelt klokken en radio’s. In Loil woont een jonge jongen die bezig is om thuis een smederij te bouwen, dat vinden we ook een mooi onderwerp.”
Ap Dieker vertelt dat vaak de verbinding met vroeger wordt gelegd: “Als er een uitzending is over een evenement, laten we vaak een stukje historie zien. En begin van het jaar hebben we winterse beelden van Loil uitgezonden, die had Rudy Staring met zijn drone gemaakt. Dat werd erg gewaardeerd.”
De volgende uitzending is op zondag 28 november. Joep Buiting bezoekt nieuwe inwoners van Loil en er is een item over de vrijwilligers die elke vrijdagmorgen het kerkhof onderhouden. Harrie Bolk vertelt over het opknappen van oldtimer trekkers.
Loil heeft zo’n 1.500 inwoners, de uitzending wordt gemiddeld door 3.000 mensen bekeken. “Niet alleen inwoners kijken, maar ook oud-inwoners die nu elders wonen. Daar doen we het voor, om te zorgen dat zij zich met het dorp verbonden blijven voelen.”

De volgende uitzending van Hart van Loil TV is op 28 november en de uitzending daarna op 30 januari. Regio8 zendt vanaf 14.00 uur uit via KPN Glasvezel op kanaal 1351 of 2111 en via Ziggo op kanaal 36.