Jan Gerritzen helpt Yordanos uit Eritrea om in Nederland zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Foto: Karin van der Velden

Jan Gerritzen helpt Yordanos uit Eritrea om in Nederland zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Foto: Karin van der Velden

‘Binnen een jaar op eigen benen staan’

XInterviews & Achtergrond

‘s-HEERENBERG - Vrijwilligers bij Welcom helpen nieuwkomers om in onze gemeente een nieuw bestaan op te bouwen. Binnen een jaar moet iemand op eigen benen kunnen staan. Daarna blijft er hulp. Die hulp is er trouwens voor elke inwoner.

Door Karin van der Velden

Als vluchtelingen in ons land komen, melden ze zich meestal eerst in Ter Apel. van daaruit verhuizen ze naar een asielzoekerscentrum (AZC). Er wordt geprobeerd om een plekje te zoeken bij familie of bekenden in de buurt. Als er een verblijfsvergunning wordt afgegeven, is een vluchteling statushouder en dan begint de zoektocht naar een woning, bij voorkeur in de buurt van het AZC waar iemand woonde. Een statushouder heeft geen inspraak, kan niet zeggen welke gemeente voorkeur heeft. De overheid bepaalt waar iemand gaat wonen. Elke gemeente heeft de verplichting om statushouders op te nemen.

Als er eenmaal een woning is gevonden, helpen vrijwilligers met het vele regelwerk dat vervolgens nodig is. De woning moet worden ingericht, er moeten uitkeringen en toeslagen worden aangevraagd. Voor het inrichten van een woning krijgt een nieuwkomer 3.000 euro en voor elk gezinslid 250 euro.

Een nieuwkomer komt een jaar lang wekelijks bij Welcom op het nieuwkomersspreekuur. De begeleiding is in het begin intensief, maar vanaf het begin leren mensen om dingen zelf te doen. Sinds enige tijd heeft de gemeente twee cultuurverbinders. Mensen die zelf ooit nieuwkomer waren en die Engels, Arabisch en Tigrinya (de taal van Eritrea) spreken. Zij helpen met vertalen, maar leggen ook de Nederlandse gebruiken uit. Het is niet in elk land gebruikelijk om overal een afspraak voor te moeten maken.

Pas als iemand gevestigd is, kan het inburgeren beginnen. Dat inburgeren gebeurt in ‘s-Heerenberg of Doetinchem. Drie ochtenden in de week hebben nieuwkomers les. Ze leren Nederlands en over de Nederlandse cultuur en gebruiken.

Laurens Blom, sociaal werker bij Welcom, ziet dat nieuwkomers erg gretig zijn om de taal te leren. De meesten zoeken daarvoor ook extra hulp. Bijvoorbeeld bij een taalmaatje van Welcom. Zo’n taalmaatje helpt iemand over de angst heen om Nederlands te spreken. Dat gebeurt bij Welcom, bij iemand thuis of tijdens gezamenlijke activiteiten, zoals een bezoek aan een museum. “Het praten met Nederlandse mensen is belangrijk. Het is voor statushouders lastig om contact te leggen en het zou fijn zijn als Nederlanders de eerste stap zetten om hun nieuwe buren te leren kennen. Georganiseerde activiteiten kunnen door corona al een tijd niet of nauwelijks doorgaan. Dat maakt het voor nieuwkomers lastiger om de taal te leren.”
Yordanos is een nieuwkomer. Zij is nu bijna twee jaar in Nederland en komt uit Eritrea. In april heeft zij haar verblijfsvergunning gekregen en op 17 juli is ze in ‘s-Heerenberg komen wonen. Alleen. Haar man, dochter van 7 en zoon van 5 wachten in Ethiopië op een visum. Er loopt een traject voor gezinshereniging. Yordanos kent nog niet veel mensen in ‘s-Heerenberg. Hiervoor woonde in het AZC in Wageningen: “Daar ken ik wel veel Nederlandse mensen. De mensen zijn hier veel binnen.” Yordanos wil graag in de zorg werken. Ze hoopt dat ze in het voorjaar met een opleiding kan starten. Het liefst wil ze met ouderen werken.
Jan Gerritzen is een vrijwilliger die nieuwkomers helpt. “Dat doe eik sinds juli in ‘s-Heerenberg. In Arnhem hielp ik vluchtelingen al, maar dan meer juridisch, bijvoorbeeld met gezinshereniging. Hier help ik mensen met het regelen van alle zaken die nodig zijn als je een huis toegewezen krijg. Ze moeten zich inschrijven bij een huisarts en een tandarts. Er moet een energieleverancier gekozen worden en een provider voor internet.”

De reden dat Gerritzen dit vrijwilligerswerk doet, is dat hij in de media zoveel zin en onzin las over vluchtelingen, dat hij er zelf ervaring mee wilde hebben. “Ik vind andere culturen heel interessant en natuurlijk geeft het voldoening om dingen voor een ander te doen. Om bij te dragen aan een betere maatschappij. Yordanos is heel actief, heel ijverig om de taal te leren. Dat ik daaraan kan bijdragen, is geweldig om te doen.”

Formulierenhulp
Na een jaar kan een nieuwkomer nog gebruik maken van formulierenhulp. Die hulp is er voor elke inwoner van Montferland. Blom: “Vrijwilligers helpen met uitleg over brieven en met het aanvragen van huursubsidie, zorgtoeslag of met het invullen van de belastingaangifte. Dat doen we ook voor inwoners die het overzicht even niet hebben. Dat iemand op tijd hulp vraagt, voorkomt dat er financiële problemen ontstaan. We nemen ruim de tijd om iemand te helpen. Tijdens het spreekuur krijgt iedereen een uur tijd. We inventariseren wat prioriteit heeft en andere dingen komen de week erna aan de buurt.”

De formulierenhulp is er elke woensdagmorgen in het Barghse Huus ‘s-Heerenberg en vrijdagmorgen bij Welcom in Didam. Een snelle vraag kan even tussendoor gesteld worden, wie meer tijd nodig heeft, kan beter even een afspraak maken.

Vrijwilligers gezocht
Het is in ieders belang dat mensen zo snel mogelijk inburgeren, daar is hulp bij nodig. De mensen die hier komen wonen, willen dat ook heel graag. Vrijwilligers wijzen ze de weg. Wie interesse heeft om zich als vrijwilliger in te zetten kan via de website iedereenwelcom.nl contact opnemen met Welcom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant