Het was voor de sterke mannen niet nodig om in te grijpen, overal werd keurig 1,5 meter afstand gehouden. Foto: Aangeleverd

Het was voor de sterke mannen niet nodig om in te grijpen, overal werd keurig 1,5 meter afstand gehouden. Foto: Aangeleverd

Winkeliers in Didam blij dat ze weer open mogen

Economie

DIDAM - De geplande protestactie in Montferland bleek voor winkels niet nodig te zijn. Vrijdagavond kwam tijdens de persconferentie het verlossende bericht dat alle winkels de zaterdag erna weer open mochten. En niet op afspraak, zoals eerder uitlekte, maar net als voor de lockdown die 19 december inging. De horeca kreeg geen goed nieuws. Zij openden wel uit protest hun deuren.

Door Karin van der Velden

Het was voor de winkeliers onverteerbaar dat zij moesten sluiten, terwijl hun klanten een paar kilometer verderop in Duitsland bijna zonder beperkingen konden winkelen. De lockdown kwam als een grote schok. Net voor de kerstdagen. Net voor de periode dat een topomzet gedraaid moet worden. Een omzet die het jaar nog een beetje goed had kunnen maken voor de ‘niet-essentiële’ winkels. Dat doet al wat met ondernemers. Horen dat het bedrijf waaraan jij zo hard werkt ‘niet-essentieel’ is. Terwijl jij zelf heel goed weet wat het met je klanten doet als ze blij met een aankoop de deur uitgaan. Dat ze zich beter voelen omdat hun haar goed zit, omdat ze leuke kleding dragen of omdat ze een leuk cadeau hebben uitgezocht voor een ander.”

Creatief
Winkeliers en horecabedrijven hebben hele creatieve oplossingen bedacht om tijdens de lockdown hun klanten te blijven helpen. Het leverde weliswaar niet de omzet op die in normale tijden gehaald wordt, maar je hebt een winkel, een café of restaurant ook omdat je geniet van de lach op het gezicht van je klant of gast.
Toch is het een hard gelag dat de lockdown weer voor een omzetdaling zorgde. Een omzetdaling die vaak niet gecompenseerd wordt. De lockdown was in de laatste twee weken van het vierde kwartaal en de eerste twee weken van het eerste kwartaal. Dan kan binnen dat kwartaal toch nog wel een gemiddelde omzet gehaald worden. Maar die decembermaand had een topmaand moeten worden.

Zaterdag bruiste het centrum van Didam weer. Ook bij de slager en de kaasboer, die tot de essentiële winkels horen en dus wel open mochten blijven, zag je blije winkeliers. “Het is geweldig om te zien dat er weer bedrijvigheid in het dorp is”, zei Keurslager Patrick Teunissen.
De winkeliers leven allemaal mee met de horecaondernemers. In de winkels zeiden klanten ook regelmatig dat ze hoopten dat de horeca snel weer open mag.

Vrolijk
“Mensen waren echt heel vrolijk”, vertelt Jessica de Vette van Tuunte. “Ze vertelden dat ze vooral klaar zijn met al het gedoe. Veel mensen benoemden ook dat de horeca weer open moet. Het was bij ons druk, maar wel verspreid. Goed te doen dus, er werd goed afstand gehouden. Het was weer een heerlijke werkdag, zoals vanouds!”
Audrey Scheerder van Scheerder Intercoiffure vertelt dat ze heerlijk zijn opgestart: “Ik heb het hele team ingezet, ieder voor vier uurtjes. We werken met maximaal drie kapsters tegelijk en kunnen zo voor iedereen een veilige bubbel maken. De mensen zijn bijzonder blij om naar de kapper te mogen en de medewerkers zijn blij om van betekenis te mogen zijn.”
“Wij werden gefeliciteerd door onze klanten en het hele team was blij om weer lekker te doen wat we het leukste vinden, namelijk het ontvangen en adviseren van onze klanten”, aldus Maryse Jansen van Niek Jansen Mode. “Niemand maakte er een probleem van om een mondkapje te dragen en ook de 1,5 meter afstand werd goed aangehouden.”
Christien Wanders van Lorny Wanders Haarmode werd zelfs verwend met bloemen en andere attenties: “Een fijne werkdag, zoals vanouds!”

Protest
De winkels in Montferland zouden sowieso opengaan, ook als de lockdown zou zijn verlengd. De gemeente verklaarde dat ze opening als protest zouden gedogen en beloofden niet te handhaven. Veertig ‘niet-essentiële’ winkels en horecaondernemers zouden aan de actie meedoen.
Voor de horecaondernemers is nog geen versoepeling aangekondigd. Zij gingen zaterdag toch open. Rik Straatsma, die ook penningmeester is van Stichting Ondernemersfonds Gastvrij Didam, denkt niet dat corona heel veel invloed heeft gehad op de omzet van cafetaria’s. Hij maakt zich er wel erg boos over dat zijn collega’s in de horeca nog niet open mogen: “Het steekt vooral dat net over de grens alles wel gewoon kan.”
Bij ‘t Bakhuus Trefpunt Didam konden zijn medewerkers zaterdag eindelijk weer eens vragen: “Wilt u het meenemen of hier opeten.” Dat laatste gebeurde regelmatig.


“Ik had wel wat dubbele gevoelens”, vertelt Bernadette Stark van Café Uniek en De Eetkamer. “We hebben steeds geprobeerd begrip op te brengen voor het standpunt van de overheid, RIVM en OMT. Ook wij wilden niet dat de zorg overbelast werd en we zagen dat de lockdown nodig was. Omdat ik me tijdens de lockdown nuttig wilde maken, ben ik in een verpleeghuis gaan werken, maar dat heeft geen invloed gehad op de beslissing om wel of niet mee te doen met de actie. Als personeel hebben we steeds met mondkapje op gewerkt, dus ik was niet echt bang voor besmettingen. Toen bleek dat de omikronvariant lang niet zulke ernstige klachten gaf, was ik er van overtuigd dat ook de horeca na 14 januari wel weer open zou mogen. In restaurants heb je volgens mij ook weinig meer risico op besmettingen dan in winkels. Het feit dat er begrip kwam van plaatselijke overheid voor onze ongerustheid was fijn. Na overleg met collega-bedrijven besloten we toch mee te doen aan de actie. Het was een superleuke middag. Iedereen kwam binnen met mondkapje, is gescand op QR en kon zo op 1,5 meter afstand een zitplaats zoeken. Het werd reuze gezellig, ik genoot van de blije gezichten, het lawaai en de reuring in het pand! Ik zal niet zeggen dat iedereen tot het eind toe de 1,5 meter in acht bleef houden, maar in ieder geval hadden we met z’n allen een topmiddag! Eindelijk had ik na afloop m’n eigen wijntje ook weer ‘verdiend’, hij smaakte stukken beter!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant