Stijn Peters in de nog lege kippenstal. Vanaf 9 november scharrelen 22.000 kippen in de stal met wintertuin en bosrand. Foto: Karin van der Velden

Stijn Peters in de nog lege kippenstal. Vanaf 9 november scharrelen 22.000 kippen in de stal met wintertuin en bosrand. Foto: Karin van der Velden

EiLokaal: regionaal, transparant en eigen verkoop

Landbouw

DIDAM - In Didam heeft de 25-jarige Stijn Peters een kippenstal laten bouwen. Aan ‘t Slag 1 vinden 22.000 kippen onderdak in een volièrestal met wintertuin en bosrand. Wie wil weten hoe dat eruit ziet is zaterdag 6 november tussen 13.00 tot 18.00 uur van harte welkom bij EiLokaal.

Door Karin van der Velden

De kippen zijn er tijdens de open dag nog niet, die komen een week later. Dat biedt juist de kans om van dichtbij te zien hoe de huisvesting van de kippen met beter leven 1 ster eruit ziet. “In de volièrestal kan een kip zich vrij voortbewegen, de volière heeft drie leeflagen”, vertelt Stijn. “Op de grond ligt voer en kunnen ze scharrelen, op de tweede laag kunnen ze drinken en zijn er legnesten en op de derde leeflaag vinden ze ook weer voer én zitstokken. Als de kippen slapen zitten ze allemaal op het hoogste niveau, dat is van nature het beste slaapplekje voor een kip.

Wintertuin en bosrand
De kippen kunnen overdag gebruik maken van de wintertuin. Een overdekte ruimte die aan de zijkant open is en die zo groot is als de helft van de stal. Bij mooi weer gaan de luiken open naar de bosrand: “Om te voldoen aan het predicaat beter leven 1 ster is een uitloop eigenlijk niet nodig, we doen dat echt in het belang van de kip, bij mooi weer kunnen ze lekker naar buiten. Het geeft extra waarde aan onze eieren. Als het koud of grauw is, blijven de luiken dicht. Net als wij, zitten kippen bij slecht weer liever binnen. Het is geen echt bos. Dat zou wel leuk zijn, maar als we struiken zouden de kippen snel kaalgepikt hebben. We moesten daar wat bomen kappen en we leggen de stronken terug.” Als de kippen er eenmaal zijn, mogen bezoekers niet zomaar bij de kippen komen, ze moeten eerst door de hygiënesluis.
Stijn werkt als technisch specialist bij ABZ Diervoeding in de sector vleeskuikenouderdieren. Hij bezoekt boeren met kippen die eieren leggen waaruit vleeskuikens worden geboren. Hij adviseert klanten over kippenwelzijn in de breedste zin van het woord in combinatie met ondernemerswelzijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over inkoop, techniek en management. “Hoe start je een koppel op hoe zorg je dat je de hanen gezond blijven. Doordat ik op veel verschillende bedrijven kom, zie en hoor ik veel. De kennis en informatie die ik daarmee opdoe probeer ik zoveel en zo goed mogelijk met de klanten te delen”  Voor en na elk bezoek moet Stijn douchen bij de klant: “Als ik er vier bezoek, douche ik acht keer.” Ook bij EiLokaal komt een douche voor bezoekers, zoals technici of een dierenarts, die in de stal moeten zijn.

Nieuwsgierig
De kippen komen als ze zeventien weken oud zijn, zo’n vier weken daarna gaan ze eieren leggen. “Die eieren verzamelen we één keer per dag. Het verzamelen van 22.000 eieren duurt zo’n anderhalf uur. Dat gaat helemaal automatisch. We moeten in de praktijk nog even kijken hoe laat we dat gaan doen. Het is voor bezoekers wel heel interessant om te zien. Het sorteren doen we in het deel van de stal waar bezoekers wel mogen komen. Ze kunnen dan ook een praatje met ons maken.” De opfokstal waar de kuikens zijn opgegroeid, heeft dezelfde indeling. Als de kippen komen, weten ze al hoe het systeem werkt. “Drinken doen ze door een nippel in te drukken. Dat leren ze snel, want ze zijn heel nieuwsgierig. Als ze op onderzoek uitgaan en de nippel bijvoorbeeld met hun kop aanraken, komt er al water uit. De link met drinken is dan snel gelegd.”
De stal is op afstand op verschillende manieren te bekijken. Vanaf de weg kun je over de hele lengte de stal inkijken: “Je ziet eerst de bosrand, dan de winterstal en we hebben de luiken naar volière zo groot gemaakt, dat mensen ook vanaf de weg een goed beeld krijgen.” Een andere mogelijkheid is om de stal vanuit een skybox te bekijken. Door de deur naar binnen en de trap op, het wijst zich vanzelf. Bezoekers zijn tussen 7.00 en 21.00 uur welkom om van bovenaf in de stal te kijken. Afhankelijk van het ritme van de kippen kunnen die tijden nog veranderen. ‘s Avonds gaan de luiken naar de winterstal dicht en de lichten uit: “Kippen hebben een vast dag- en nachtritme, als het bijna tijd is om op stok te gaan maken ze een bepaald geluid en zoeken ze een plekje bovenin de volière.”

Ontvangstruimte
In de ontvangstruimte krijgen groepen bezoekers het verhaal over het bedrijf en de sector te horen. “We zijn trots op wat we doen en het is belangrijk om de omgeving te laten zien hoe een ei tot stand komt. Scholen, bedrijven die willen vergaderen en familie- en buurtuitjes zijn welkom in onze prachtige ruimte, met alle faciliteiten. Dat doen we altijd in combinatie met een presentatie.”
Het bedrijf is gebouwd op het terrein waar de familie Peters als sinds 1883 woont. “De opa van mijn opa is hier komen wonen. Mijn oma begon met het houden van kippen, dat waren er toen nog 200 in een zelfgebouwde kippenschuur. In 1970 kwam er een legbatterijstal. Het nieuwe bedrijf is mijn verantwoordelijkheid, maar ik run het samen met mijn ouders, Jos en Karin Peters. Mijn vader werkt ook in de kippensector, hij werkt bij Verbeek, waar hij zich bezighoudt met de opfok van kippen. We blijven ook werken, aan 22.000 kippen hebben we geen dagtaak. Mijn moeder is er van maandag tot en met donderdag, mijn vader op vrijdag en ik ben er in de weekenden. Er zijn daarnaast veel mensen die ons een paar uurtjes in de week komen helpen. Mensen die net als wij passie voor kippen hebben en gezelligheid zoeken.”

Kippenstof in de neus
Stijn heeft kippen altijd leuk gevonden. “Vanaf mijn dertiende verkocht ik jonge leghennen aan particulieren en zorgboerderijen. Dit blijf ik ook doen, je komt met veel mensen in aanraking en je kunt je kennis en enthousiasme delen. Ik werkte in de weekenden en vakanties bij een kippenboerderij. Dan zit het kippenstof in je neus en wil je het werk blijven doen.” Kippenboer word je niet zomaar. Na het VMBO en MBO is Stijn afgestudeerd als bachelor aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Hij deed er de studie varkens- en pluimveehouderij.

Eierverkoop
Aan ‘t Slag werden al sinds 1970 op kleine schaal eieren verkocht. “Gewoon zelf pakken, afrekenen en even opschrijven wat je hebt meegenomen. Dat is altijd goed gegaan.” Die verkoop wordt nu geprofessionaliseerd. Er komen automaten waar particulieren eieren kunnen halen. “We blijven verkoop in eigen hand houden en willen dat uitbreiden naar horeca, (streek)winkels en supermarkten. Je merkt dat de vraag naar korte ketens, lokaal en transparant produceren en verse producten stijgt. Deze manier van produceren past goed bij mij en met dit bedrijf wil ik hier dan ook op inspelen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant