Jos Lamers en Daan Hesseling in de Ossenwaard. Foto: PR
Jos Lamers en Daan Hesseling in de Ossenwaard. Foto: PR PR

Bakkerij introduceert lokaal brood met een verhaal

Landbouw

DIDAM - Brood van dichtbij. Dat klinkt als goede marketing, maar wat als het nu echt mogelijk is? Meester Boulanger Daan Hesseling, boer Jos Lamers en graanteler Jan Steverink gingen deze uitdaging aan. En met succes! Op 12 januari lanceerden zij het eerste Beter Bijland-brood. 

Geheel afkomstig van het Gelders Eiland. Totaal afgelegde afstand van veld tot vitrine: nog geen 100 kilometer. Het volkorenbrood is vanaf de introductie verkrijgbaar bij Bakkerij van Bentum in Lobith en Didam.
Het is nogal een uitdaging: een brood bakken van een enkel tarweras. Meester Boulanger Daan Hesseling weet het als geen ander. “Meestal wordt meel van verschillende rassen gemengd, om een constant product te realiseren.” Maar toen graanteler Jan Steverink van De Slaege liet weten dat hij een lap grond ging inzaaien met een lokaal tarweras, werd de avonturier in Daan wakker. “Met name omdat het perceel zich hier om te hoek bevindt: in de Ossenwaard, op de grond van boer Jos Lamers. Hoe gaaf zou het zijn als ik een brood kon ontwikkelen dat zijn herkomst echt hier in de regio, het Gelders Eiland, kent?”
En zo begon de samenwerking tussen boer, molenaar en bakker. In maart werd de grond in de Ossenwaard ingezaaid; in september was de eerste oogst. De tarwe, tot Ossenwaardtarwe gedoopt, werd verscheept naar molen Gunnewick De Vier Winden in Vragender. Daarna begon het experimenteren door bakker Hesseling. “Het is een natuurproduct: er is niets aan toegevoegd. En daar moet ik mee dealen.” In de bakkerijkeuken van Bakkerij van Bentum ontdekte de meesterbakker dat het een verrassend vriendelijke grondstof is voor zijn brood. “Het heeft een hoog eiwitgehalte, wat onder andere betekent dat het goed rijst en een goede luchtigheid creëert.”
Het resultaat is een vloer volkorenbrood met een karakteristieke smaak. Een voedzaam, typisch Nederlands brood, waarin de hele graankorrel is verwerkt. Heerlijk te combineren met jong belegen kaas. Het vloer volkorenbrood is vernoemd naar De Bijland, een uitmonding van de rivier de Rijn en een recreatiegebied in Tolkamer, het buurdorp van Lobith.
In een tijd waarin regionale en lokale producten het steeds vaker winnen van de massa, stelt het drietal uit De Liemers de vraag: “Hoe lokaal wil je het hebben?” Hesseling: “De meeste tarwe wordt geïmporteerd. Terwijl de vruchtbare rivierklei van de Rijnstrangen zorgt voor een zeer kwalitatieve tarwe. Om tot dit brood te komen, is nog geen 100 kilometer afgelegd. Het is echt lokaal, met een goed verhaal.” Dat goede verhaal is voor zowel bakker, molenaar als boer belangrijk. Boer Jos Lamers is trots op korte keten die de drie samen opzetten. “Op basis van samenwerking, vertrouwen, duidelijkheid en kwaliteit. Met een goede prijs voor iedereen in de keten, met haalbare stappen op de weg naar verduurzaming”, stelt Lamers. Voor Daan Hesseling is het verhaal mooi, maar draait het vooral om de kwaliteit. “Ik ben enorm tevreden met het resultaat en leg het met gepaste trots in de schappen van onze winkels!”
Om het ‘lokale verhaal’ nóg beter te maken, doet Bakkerij van Bentum een duit in het zakje van de festiviteiten komend jaar. 2022 is namelijk een jaar vol feestelijkheden in de omgeving van Lobith. De reden voor dat feestgevoel gaat 800 jaar terug. Toen werd er voor het eerst tol geheven in Lobith. Schepen die over de Rijn voeren langs het Tolhuys, betaalden daar de eerste tol. Van januari tot september worden er tal van activiteiten georganiseerd. Van fietstochten, wandeltochten, toneelstukken, een muziekfestival en vuurwerkspektakel. In augustus vinden de vakantiespelen voor de jeugd plaats. Om er een succesvol evenement van te maken, doneert Bakkerij van Bentum van elk verkocht brood € 0,25 aan stichting Vakantiespelen Gelders Eiland.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant