Lieke Westerveld tussen de biggen. Foto: PR
Lieke Westerveld tussen de biggen. Foto: PR PR

Trotse Jonge Boeren helpt jongeren aan een bijbaan bij de boer om de kloof tussen stad en platteland te verkleinen

Landbouw

NETTERDEN - Trotse Jonge Boeren is een stichting van jongeren die zich actief inzet om boeren en burgers trots te laten zijn op de hele agri- en foodsector. Ze wil jongeren laten zien waarom het boerenwerk belangrijk is. De club bestaat niet alleen uit jonge boeren. Iedereen die zich aangetrokken voelt tot de agrarische sector is welkom. De afgelopen tijd was de groep actief met haar eigen campagne “Bijbaan bij de Boer”. Daarmee wil ze jongeren stimuleren om hun boerenkennis te vergroten door een baantje te nemen bij de boer. Met succes. Overal in Nederland gingen jongeren aan de slag. Zoals Lieke Westerveld (19) uit Azewijn. Ze was nog niet eerder op een varkenshouderij geweest maar na één week stage, ging ze er nooit meer weg.

“Nog geen 1% van alle inwoners in Nederland is nog boer” zegt Trotse Jonge Boer Corrie van Leerzem. Zelf is ze jammer genoeg ook geen boerendochter maar tijdens haar opleiding aan de HAS heeft de varkenshouderij haar hart veroverd. “De kloof tussen boeren en burgers is groot. Door jongeren een baan aan te bieden bij een boer, kunnen ze kennis maken met de herkomst van hun voedsel en hun ervaringen delen met vrienden en familie. 

Lieke Westerveld uit Azewijn: ”Via mijn middelbare school mocht ik een week stagelopen op een varkenshouderij in Netterden. Het werken met dieren vond ik zo leuk dat ik meteen in het weekend ben teruggekomen. Ik werk nu vijf jaar in het weekend en tijdens vakanties in de varkenshouderij. Hier is altijd werk. Als ik naar huis ga zijn alle dieren goed verzorgd. Het is heel veelzijdig werk. Ik werk in de kraamstal bij de zeugen en de pasgeboren biggen, in de biggenstal waar de jonge biggen opgroeien en in de zeugenstal. Elke afdeling heeft zijn eigen werkzaamheden en punten waar ik goed op moet letten. Mijn eigen kennis mag ik overdragen aan nieuwe collega’s. Ik leer hier om heel gericht naar het gedrag van dieren te kijken en te luisteren. Ik herken nu de betekenis van veel geluiden die varkens maken. Dat geeft mij werkplezier en positieve energie. Alles draait uiteindelijk om de gezondheid en het welzijn van de varkens. Alles moet kloppen: voeding, temperatuur, luchtkwaliteit en hygiëne. Door zo te werken is ons bedrijf vrij van varkensziektes. Het werken in de varkenshouderij heeft me fysiek en mentaal sterk gemaakt. Ik mag hier zoveel nieuwe dingen leren en krijg de ruimte om zelf verantwoordelijkheid te dragen. Je weet niet wat je kunt tot je het geprobeerd hebt. En het werken met dieren, dat kan ik iedereen aanraden.” 

Varkenshouderij

Lieke begon al op haar 14e met haar baan in de varkenshouderij. “Mensen hebben vaak geen idee hoe het er in de varkenshouderij aan toe gaat. Een werkweek beschrijven is lastig, het is iets wat je mee moet maken. Ik vertel mensen graag over de varkenshouderij. Door mijn hbo-opleiding leer ik veel over de agrarische sector. Varkens eten veel overblijfselen uit de voedingsindustrie die anders naar de vuilverbranding moeten. Mest van varkens wordt gebruikt om groenten, graan, fruit en aardappelen te verbouwen. Van het varken worden ontzettend veel producten gemaakt. Naast vlees(producten), zijn de huid, haren en botten van varkens onmisbaar voor het maken van onder anderen varkensleer, kwasten en gelatine. Het varken zit bijvoorbeeld in producten als lijm, verf, drukinkt, bier, snoep, tandpasta, zeep, shampoo, coffeepads en medicijncapsules. Elk onderdeel van het varken wordt benut. Het varken is onmisbaar. Ook als je geen vlees eet.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant