Protesterende boeren op de rotonde bij bedrijventerrein de Immenhorst. Foto:Marlous Velthausz
Protesterende boeren op de rotonde bij bedrijventerrein de Immenhorst. Foto:Marlous Velthausz Marlous Velthausz

Protesterende boeren op rotonde bij de grens met Duitsland

Landbouw

’S-HEERENBERG – Dinsdagavond 5 juli reden er rond 20.00 uur een stoet tractoren ’s-Heerenberg binnen om de rotonde aan de grensovergang De Immenhorst te blokkeren. Het waren voornamelijk boeren uit de Achterhoek en Liemers die de doorgang voor al het verkeer versperden, waardoor onder meer het vrachtverkeer richting het bedrijventerrein in ’s-Heerenberg van en naar Duitsland vastliep. Het verkeer vanaf de Duitse grens richting het bedrijventerrein bij ‘s-Heerenberg liep flink vast door het protest.

Door Marlous Velthausz

Boeren uit Duitsland waren er ook naartoe gekomen om de Nederlandse boeren een hart onder de riem te steken. Ze protesteerden volop mee en blokkeerden de rotonde vanaf de Duitse zijde en de Nederlandse tractoren bleven aan de kant van ’s-Heerenberg, tussen de Elsepasweg en de Immenhorst. Samen hebben ze de Duitse vlag en de Nederlandse vlag, op de kop, aan de lichtmast midden op de rotonde opgehangen.

De Duitse boeren zijn bang dat de stikstofwetgeving ook bij hen kan plaatsvinden, daarom waren ze solidair met de Nederlandse boeren en waren ze met hun tractoren volop aanwezig.

“Lekker eten”

Naast de ruim vijftig tractoren waren er ook boeren die met andere voertuigen of zelfs op de fiets vanuit de buurt waren gekomen. Burgers uit de omgeving kwamen met koffie en broodjes, frisdrank en versnaperingen om hiermee aan te geven dat ze meeleefden met de boeren. Zo stond boerenzoon Lars van 7 jaar er ook tussen en wilde zijn zegje ook aan de krant vertellen. “De boeren werken heel hard elke dag en willen dit graag blijven doen en ze maken lekker eten.”

De rij wachtende vrachtwagens en personenauto’s werd alsmaar langer. De politie wilde een passende oplossing zoeken en in goed overleg met de woordvoerder kwamen ze tot een compromis. Na ruim 2,5 uur vertrok iedereen weer naar huis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal