Oogsten bij De Wittenhorst in Stokkum. Foto PR

Oogsten bij De Wittenhorst in Stokkum. Foto PR

Foto PR

Natuurboerderij Wittenhorst blikt met Oogstfeest terug

Landbouw

STOKKUM - Ank en Vincent van Natuurboerderij Wittenhorst hebben op zaterdag 15 oktober met een oogstfeest voor abonnees en vrijwilligers teruggeblikt op het lopende moestuinseizoen. Ook werd er vooruitgekeken naar volgend jaar. Het was ook een moment om kennis te maken met elkaar en samen te genieten van een lekkere maaltijd.

De middag begon met een presentatie door Karin van de Braak over het huidige voedselsysteem, de beperkingen daarvan en de noodzaak om dit te veranderen. Het verhaal vormde een bruggetje naar de werkwijze bij Natuurboerderij Wittenhorst, waar wordt geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen en met respect voor de natuur en de leefomgeving.
Abonnees van Wittenhorst hebben een abonnement voor de periode van mei tot november. Zij kunnen zelf komen oogsten waarbij er minimaal vijf verschillende groenten- of fruitsoorten worden aangeboden. Een pakket afhalen bij een afhaalpunt in de buurt is ook een optie. Tijdens het oogstfeest werd de aanwezigen gevraagd om aan te geven wat goed en wat minder goed is bevallen aan het groente- en fruitabonnement en welke wensen er zijn voor volgend seizoen.

Zaaiplan
Er waren vooral positieve ervaringen met het aanbod. De volle smaak en de versheid van de producten worden erg gewaardeerd. Veel animo bleek er te zijn voor groenten als andijvie, lof en pastinaak. Deze wensen worden meegenomen in het zaaiplan voor volgend jaar. Ook was er veel enthousiasme over de recepten-app waarin de deelnemers met elkaar lekkere recepten uitwisselen met de groenten die op dat moment worden geoogst.
Verder werd gesproken over de behoefte aan workshops of lezingen en is afgesproken een praktijkles te organiseren over bewaren, inmaken en wecken van groente en fruit. Daarna was het tijd voor de oogst van de pompoenen. Nadat iedereen enkele pompoenen had geplukt en een rondje door de moestuin had gewandeld stonden twee heerlijke pannen soep klaar en werd de middag smakelijk afgesloten.

Seizoen 2023
In mei volgend jaar gaat het nieuwe seizoen van start en kunnen er weer groente- en fruitabonnementen worden afgenomen. Ook is er een eierabonnement en een bloemenplukabonnement en zijn er regelmatig vleespakketten te koop. Wie interesse heeft kan e-mailen naar info@natuurboerderijwittenhorst.nl of contact opnemen met Ank op 06-8359 3945.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal