Henk van den Berg rijdt als vrijwilliger in de buurtbus. Het is maar een van de activiteiten die hij als vrijwilliger doet. Foto: aangeleverd

Henk van den Berg rijdt als vrijwilliger in de buurtbus. Het is maar een van de activiteiten die hij als vrijwilliger doet. Foto: aangeleverd

‘Je hebt altijd wel een uur in de week tijd om iets te doen’

Maatschappij

DIDAM - Dinsdag 7 december is uitgeroepen tot Nationale Vrijwilligersdag. 2021 is het Nationaal jaar Vrijwillige inzet. Wat drijft nou een vrijwilliger? We vroegen het aan Henk van den Berg die in Didam heel actief als vrijwilliger.

Door Karin van der Velden

Hoe kwam je in aanraking met vrijwilligerswerk?
In mijn geboorteplaats Apeldoorn had ik al weleens een loterij opgezet voor de accordeonvereniging. Maar ik werd pas echt actief vrijwilliger toen ik in Didam kwam wonen. Ik trouwde met een Nieuw-Dijkse en als niet geboren Didammer wilde ik graag een vrienden- en kennissenkring opbouwen. De eerste vrijwilligersfunctie was voorzitter van de drumband van Schutterij St. Antonius. Dat was in 1979. En tja, als je eenmaal een pet op hebt, weten ze je altijd te vinden. Ik kwam in het kerkbestuur en schoolbestuur, werd secretaris van het CDA. Dat was nog in de tijd van Bertus Hageman.

Welk vrijwilligerswerk heb je nog meer gedaan?
Toen de kinderen wat groter werden, volgde ik ze in hun hobby’s. Bij de een werd ik zweminstructeur bij het wedstrijdzwemmen van Dedein, de andere dochter begeleidde ik bij het volleyballen. Intussen werd ik actiever in de schutterijwereld. Als voorzitter van de Kring Didam was ik na de herindeling van de gemeente in 2005 betrokken bij de oprichting van Kring Montferland. Ook daar werd ik voorzitter. Vanuit die functie werd ik bestuurslid van de Gelderse Federatie van Schuttersgilden en van daaruit afgevaardigde bij de Europese Federatie.

Via Mikado werd ik chauffeur van de Plusbus in Duiven. Ik deed boodschappen met ouderen en nam af en toe een groep mee voor een toertochtje.

En wat doe je nu nog?
Ik rijd de buurtbus en ben actief bij de formulierenhulp van Welcom. Soms zit ik daar aan de receptie en ik heb geholpen bij het overzetten van dossiers. Ik wil de activiteiten van Welcom graag bij meer mensen onder de aandacht brengen. Als het bijvoorbeeld gaat over laaggeletterdheid, hoe kunnen we de mensen die we willen helpen, bereiken? Dat kan misschien wel via de verenigingen. Montferland heeft een enorm rijk verenigingsleven. Een ander onderwerp is hulp voor migranten. Het idee leeft dat zij meer krijgen dan oorspronkelijke Nederlanders. Dat is niet zo, maar mensen weten te weinig waar ze hulp kunnen halen die ze nodig hebben. Of ze durven het niet, omdat er een taboe op rust.

Wat voor werk heb je gedaan?
Ik ben op commercieel gebied actief geweest in de financiële wereld. Ik heb lang gewerkt voor de Rabobank, eerst in loondienst later als zelfstandige. Ik heb opleidingen gegeven bij ROC Apeldoorn en bij KPN in Enschede. Die kennis wil ik ook graag gebruiken in mijn vrijwilligerswerk.

Waarom doe je vrijwilligerswerk?
Het geeft heel veel voldoening als je van mensen hoort: “Wat ben ik blij dat jij me geholpen hebt”. Daar doe je het voor.

Hoe zie je de toekomst van vrijwilligerswerk?
Veel ouderen willen zich wel inzetten als je ze vraagt. Jongeren zijn wat eerder geneigd om te zeggen dat ze geen tijd hebben. Ik begrijp het ook wel, we zitten in een 24-uurs economie, er moet heel veel gewerkt worden. Toch denk ik dat je altijd wel een uur of anderhalf uur in de week tijd hebt om iets te doen. Zit je kind op voetbal, rij niet na het wegbrengen naar huis, maar ga gewoon mee. Het zijn vaak dezelfde mensen die de jongens en meisjes rijden.
Ik kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te doen. Soms kun je dichtbij helpen. Ga eens bij vrienden en kennissen aan en bespreek wat je voor een ander kunt betekenen. Ga eens bij de buren langs voor een kopje koffie. Alleen dan kom je erachter waar hulp nodig is. Benader mensen.
Als je vrijwilligers nodig hebt, ga dan met mensen in gesprek. Ieder heeft eigen kennis en kunde en je moet juist gebruik maken van de talenten die iemand heeft. Soms denkt iemand misschien “Dat kan ik niet”. Laat iemand die interesse heeft eens een tijdje meelopen met een andere vrijwilligers. En geef anderen eens vaker een aai over de bol, dat kunnen vrijwilligers erg waarderen.

Vrijwilligersplein Welcom
Moniek Vossebeld, die het vrijwilligersplein van Welcom coördineert heeft ook nog tips voor organisaties die plek hebben voor vrijwilligers: “Maak een lijst van dingen waar je hulp bij nodig hebt en laat mensen kiezen waar ze iets willen betekenen. Hoe concreter mensen weten wat nodig is, hoe beter ze weten wat past. Misschien hebben mensen het idee dat ze er nooit meer vanaf komen als ze aan vrijwilligerswerk beginnen. Wil iemand eenmalig iets doen of structureel? Sommige mensen willen graag een grotere rol, die ze niet altijd krijgen.
“Het doen van vrijwilligerswerk moet ook wel vanuit ouders worden meegegeven, je moet er bekend mee zijn. De manier waarop vrijwilligerswerk gedaan wordt, verandert. Ik denk dat de jeugd een eigen, soms andere weg zoeken. Activiteiten waar ze zich vrijwillig voor inzetten zijn minder structureel. Gelukkig zie ik dat heel veel jeugd iets voor een ander wil doen.”
Namens Welcom wil Moniek iedereen bedanken die vrijwilligerswerk doet: “We hebben een rijk verenigingsleven, dat zouden we in Montferland niet hebben als niet zoveel mensen zich zouden inzetten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant