Er werden deze avond heel wat waardevolle tips uitgewisseld. Foto: PR
Er werden deze avond heel wat waardevolle tips uitgewisseld. Foto: PR

Iedereen kán en wil meedoen

Maatschappij

DIDAM - Er zijn ontzettend veel helpende handen. Overal. Oók in de startblokken. Zonder dat iemand dat misschien weet. Via Welcom melden mensen zich om samen te kijken wat mogelijk is.

Door Simone Veenhuis

Bij welzijnsorganisatie Welcom werd op 11 mei een bijeenkomst gehouden met verenigingen en vrijwilligersorganisaties uit Montferland. Het werd een goedbezochte, dynamische avond met afgevaardigden van een breed scala aan organisaties. Zo waren er vrijwilligers van het Stadsmuseum, vrijwilligerscoördinatoren van twee woonzorgcentra, vrijwilligers van de tuin van de Voedselbank, mensen van de Zonnebloem en vertegenwoordigers van meerdere sportverenigingen. Samen gingen we op zoek naar mogelijkheden en kansen!

De aanleiding van deze avond was de behoefte aan een veelheid van vrijwilligersplekken en taken voor mensen die soms een extra steuntje in de rug nodig hebben, bijvoorbeeld door een taalbarrière, lichte beperking of een wat moeilijkere fase in iemands leven. Er zijn veel mensen in onze maatschappij die graag hun steentje willen bijdragen. En er zijn vele voorbeelden, ook in Montferland, waarbij prachtige matches zijn gemaakt. Voor deze vrijwilligers kan de kleinste taak of rol al van onschatbare waarde zijn. Het organiseren van de juiste begeleiding vraagt om maatwerk; wat kan de organisatie bieden en wat heeft de vrijwilliger nodig. 

Vooroordelen
Samen met de organisaties en verenigingen zijn mogelijke (voor)oordelen onder de loep genomen, door over stellingen te praten. Bijvoorbeeld: Een nieuwkomer heeft niets aan vrijwilligerswerk waarbij hij of zij alleen maar moet afwassen. Of: Ik heb niet voldoende expertise en tijd voor het begeleiden van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) of een ‘rugzakje’. En: Andere vrijwilligers haken af als er een nieuwkomer bij in de groep komt. Met deze aannames kwam levendige discussies op gang die, zo gaven mensen achteraf aan, tot nieuwe inzichten leidden. 

Waardevolle tips
Er werden deze avond heel wat waardevolle tips uitgewisseld. Welcom heeft verteld hoe zij mensen ondersteunen bij het zoeken naar en uitvoeren van vrijwilligerswerk. Soms een klein duwtje in de goede richting door te helpen bij matching, soms wordt er een plan gemaakt hoe iemand kan opstarten en hoe er in kleine stapjes kan worden uitgebouwd. De kern blijft altijd: wat heeft iemand nodig. Uiteindelijk blijken vrijwilligers in bijna alle gevallen van onschatbare waarde voor organisaties en verenigingen en is het vrijwilligerswerk van onschatbare waarde voor de vrijwilligers. Het levert hen onder andere waardering en erkenning op en draagt ook bij aan een zinvol bestaan. Kwaliteiten worden uitgebouwd, vaardigheden en kennis vergroot en de sociale rol die iemand hiermee in de maatschappij vervult blijkt essentieel te zijn voor het welzijn van de vrijwilligers.  

Een mooi voorbeeld waarbij de waarde van ‘omdenken’ werd benadrukt, was het verhaal van een vrijwilligster met een visuele beperking werd. Zij kwam zelf met ideeën en oplossingen die de vrijwilligers niet hadden kunnen bedenken. De vraag ‘Wat denk jíj dat je kunt?’ kan dus het beste gesteld worden.

Wat ook duidelijk naar voren kwam is dat vrijwilligerswerk vooral heel erg léuk is. De ‘3K-momenten’ werden geregeld naar voren gebracht als essentieel bij het vrijwilligerswerk; Koffie Koek en Kletsen. Een wekelijkse vaste club geeft een wezenlijk gevoel van ‘meedoen’.

Aan de hand van een opdracht werd ‘Out of the box gedacht’: Samen in groepjes álle ideeën opnoemen, voor nieuwe taken bij zijn of haar organisatie, voor bijvoorbeeld nieuwkomers of voor andere, soms minder voor de hand liggende doelgroepen. Met de contacten, inzichten en ideeën die gisteren werden gedeeld zullen de komende periode zeker weer een aantal inwoners en organisaties elkaar gaan vinden.!

Voorafgaand aan deze avond is er een reeks mooie verhalen van vrijwilligers in beeld gebracht. Deze worden vanaf augustus ook via Montferland Journaal gedeeld. Wil je meer weten over Begeleid Vrijwilligerswerk, neem dan contact op met Simone Veenhuis, tel. 06-12526654 of s.veenhuis@welcommail.nl of kijk op iedereenwelcom.nl/nieuws/begeleid-vrijwilligerswerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant