Het bestuur van Senioren Azewijn in 1993. Foto: PR
Het bestuur van Senioren Azewijn in 1993. Foto: PR

‘Het gaat vooral om ontmoeting en gezelligheid’

Maatschappij

AZEWIJN - Elke twee maanden organiseert Senioren Azewijn een bijeenkomst voor leden en af en toe maken zij samen een reisje. Nieuwe leden zijn van harte welkom, vooral mensen vanaf een jaar of zeventig met nieuwe, frisse ideeën.

Door Karin van der Velden

Senioren Azewijn bestaat officieel al meer dan 50 jaar. Daarvoor werden er al reisjes georganiseerd. Bijna niemand had na de oorlog een auto, maar Gert den Daas, bakker Berntsen en Jansen Bat gingen in hun auto’s met bejaarde mensen op pad. Bij terugkomst aan het eind van dezelfde (!) dag werden de reizigers opgewacht door de muziekvereniging en de schutterij.

Zo langzamerhand werden er meer activiteiten georganiseerd en in 1969 werd een officiële vereniging opgericht. Mevrouw Annie Messing-Winters is zo’n twintig jaar voorzitter: “Ik ben ongeveer vijfentwintig jaar lid. Mijn man was er al een paar jaar langer bij, ik was wat jonger en had nog veel eigen bezigheden. Het is nu wel tijd geworden voor een nieuwe voorzitter en nieuwe bestuursleden. We hebben ooit afgesproken dat je als bestuurslid moet stoppen als je tachtig bent, de meeste leden zijn nu al boven de tachtig. Mensen hebben zoveel tegenwoordig. Ze kunnen zich ook beter redden en zijn veel mobieler. Maar zelf heb ik wel gemerkt dat op een gegeven moment mensen om je heen wegvallen en dan is het fijn dat je bij Senioren Azewijn welkom bent. Het mooiste zou zijn dat zich een groepje aansluit, een vriendengroepje, die zouden ook weer andere jonge mensen aantrekken.”

“Bij de laatste ledenvergadering waren er achtenveertig leden, terwijl er andere jaren zo’n dertig kwamen. Zoveel stoelen hadden we nu ook klaargezet, maar nu moesten er aan alle kanten stoelen worden bijgezet. We zeiden tegen elkaar: Als er nog zoveel belangstelling is, dan moeten we toch nog maar even blijven doorgaan.”

Ontmoeting en gezelligheid
De leden van Senioren Azewijn komen een keer in de twee maanden samen in het Aschwinhuus. “We hadden altijd een jaarprogramma, maar in coronatijd moesten we alles afzeggen, nu bekijken we het eigenlijk van bijeenkomst naar bijeenkomst. Elke bijeenkomst wordt er wel iets bijzonders georganiseerd. Laatst kwam Jan Breukelaar uit Winterswijk met met oude voorwerpen, we deden de Old Grei Kwis, daarbij moesten we in groepjes raden waar een voorwerp voor was. De man had timmergereedschap bij zich, maar ook gereedschap dat vroeger bij het slachten werd gebruikt. En huishoudelijke dingen, zoals een klopper voor Sunlight zeep. Het wedstrijdelement zorgde ervoor dat iedereen fanatiek was. Uiteindelijk wonnen we allemaal een prijs, iedereen kreeg een droge metworst. We hebben af en toe een avond met oude filmpjes over Azewijn. Annie Westerveld heeft jarenlang van alles opgenomen op video. Het is leuk om mensen te herkennen. Er wordt veel gelachen zo’n avond, maar het is ook weleens emotioneel, als mensen in beeld komen die zijn overleden.”

Voor het reisje betalen mensen apart. Met tweeëndertig leden werd eerder dit jaar een bezoek gebracht aan de museumboerderij in Zelhem, daarna werd gegeten bij het Onland in Gaanderen. Jaren later wordt er nog over de reisjes gepraat, zoals over de keer dat de Kersenhut in Ochten werd bezocht: “We zouden ontvangen worden met koffie en kersengebak. En de mensen die meegingen hadden allemaal grote tassen meegenomen om kersen te kunnen kopen. Toen kwamen we daar en waren de kersen nog niet rijp. Als bestuur voel je je op zo’n moment heel rot, maar er wordt nu nog heel vaak om gelachen.”

Sign of Friendship
De volgende bijeenkomst is op 18 oktober, om 19.30 uur in het Aschwinhuus. “Dan komt het popkoor A Sign of Friendship. Dit enthousiaste koor zingt onder leiding van dirigent John Stinissen populair repertoire. Ze maken altijd een feestje van een optreden. Wij vinden het een mooie gelegenheid voor mensen die nog geen lid zijn om eens te komen en de leden van de Senioren Azewijn te ontmoeten. We hopen dat we die avond veel nieuwe gezichten zien.”

Lidmaatschap
De contributie van Senioren Azewijn bedraagt dertig euro per jaar. Bij elke bijeenkomst krijgt iedereen koffie met iets lekkers. “Dat is altijd gratis, consumpties daarna zijn voor eigen rekening. Als voorzitter zeg ik dat aan het begin van elke bijeenkomst, na de eerste woorden, wordt de rest al aangevuld door de aanwezigen. Soms wordt daar trouwens ook wel een uitzondering op gemaakt. Elk jaar is er een kerstavond, daar gaat een lekker hapje ook uit de kas.”

Frisse ideeën
Annie kan zich goed voorstellen dat jongere mensen andere ideeën hebben: “Het bestuur staat open voor nieuwe frisse ideeën. Sta je open voor ontmoeting, maar wil je dat op een andere manier, neem dan eens contact op.”
Voorzitter Annie Messing-Winters is te bereiken op telefoonnummer 06-10423235.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal