Rochelle Roording (26) wil dat er meer aandacht komt voor Lipoedeem, een tot nu toe niet erkende ziekte. Foto: Marlous Velthausz
Rochelle Roording (26) wil dat er meer aandacht komt voor Lipoedeem, een tot nu toe niet erkende ziekte. Foto: Marlous Velthausz

Crowdfundingsactie voor operatie Rochelle

Maatschappij

Lipoedeem lijdensweg voor 26-jarige ‘s-Heerenbergse

’s-HEERENBERG – De 26-jarige Rochelle Roording uit ’s-Heerenberg is al drie jaar chronisch ziek en wordt steeds meer belast door haar beperkingen. Ze heeft de ziekte Lipoedeem in een vergevorderd stadium. Ze kan alleen geholpen worden als ze zelf de kosten voor de operatie betaalt, want het wordt niet vergoed door de zorgverzekering. 

Door Marlous Velthausz

De moeder van Rochelle is ten einde raad en vertelt dat ze niet kan blijven toekijken hoe het lichaam van haar dochter aan het veranderen is. “Rochelle draagt 25 kilogram extra vet met zich mee door de lipoedeem en je ziet de omvang daarvan langzaam groeien. Op veel plekken in haar lichaam zit een vetlaag van 8 centimeter dik. Deze vetlaag drukt op spieren, gewrichten, zenuwen, bloed- en lymfevaten wat ontzettend pijn kan doen en waar ze in het dagelijks leven veel hinder van heeft. Het lipoedeemvet zit bij Rochelle voornamelijk in haar armen, buik en bovenbenen. Het lipoedeem beheerst haar leven, want naast haar lichamelijke ongemakken, krijgt ze ook steeds vaker te maken met nare reacties van andere mensen zoals ‘wat word je toch dik’. Ze kan het allemaal moeilijk een plaatsje geven. 

“We zijn naar verschillende artsen en klinieken geweest en na veel onderzoeken krijg je dan de diagnose lipoedeem in combinatie met lymfoedeem”, vertelt moeder Ramona. “Dit verandert je leven in één klap. Ook zijn we in een privékliniek in Amsterdam geweest, waar mijn dochter mogelijk kon worden geopereerd, maar hier kregen we slecht nieuws te horen: de lipoedeem is de afgelopen tijd gaan groeien en zal steeds meer toe gaan nemen, zodat het voor haar steeds moeilijker gaat worden om te bewegen. Ook zal de pijn steeds verder toenemen. We weten niet hoe het met haar parttimebaan zal gaan, als ze niet geholpen wordt. Als Rochelle niet geopereerd gaat worden, dan kan ze op jonge leeftijd invalide raken en afhankelijk worden van een rolstoel.” 

Daarom is moeder Ramona een crowdfundingsactie gestart om zo te proberen het geld voor haar dochters operatie bij elkaar te krijgen. Want alleen kunnen zij dit enorme bedrag niet bij elkaar gespaard krijgen. Ze hopen op steun van veel mensen. Het gaat om vier tot zes operaties met een hersteltijd van een half jaar tot een jaar. De operaties kosten samen 15.000 euro. Ramona zou ontzettend blij zijn als deze crowdfundingsactie slaagt en dat haar dochter geopereerd kan worden. 

Rochelle vindt het een moeilijke stap om hierover te praten, want ze moet een inkijkje geven in haar leven als lipoedeempatiënt en vertellen dat haar lichaam daardoor veranderd is. Lipoedeem, of ook wel vetzwelling genoemd, is een chronische, niet-erkende ziekte, die het lichaam vervormt in mindere of extreme mate. “Kleding van een paar maanden geleden kan ik niet meer aan. Ik hoop dat hiermee de vooroordelen gestopt zullen worden en dat er op een normale manier mee kan worden omgegaan”, vertelt Rochelle. 

Rochelle wil niet alleen aandacht voor haar eigen situatie, maar ook meer bekendheid aan deze chronische ziekte te geven. Ze heeft zich aangesloten bij lipoedeemlotgenoten en daar al veel kracht en moed uitgehaald om er open over te kunnen praten. Na elf jaar is het deze groep nog steeds niet gelukt om dit goed onder de aandacht van de zorgverzekeraars te brengen, die zien het namelijk als een cosmetische ingreep. 

Ook op social media heeft ze al haar verhaal verteld en kreeg daar goede reacties op. Er werd zelfs al gedoneerd. Door haar verhaal ook in deze krant te mogen vertellen, hoopt Rochelle dat het bij meer mensen onder de aandacht komt. “Het zou heel fijn zijn als er veel donaties binnen komen en dat ik na de operaties weer een normaal leven kan leiden. Nu moet ik steeds plannen, dat ik niet te veel doe op een dag. De volgende dag ben ik dan namelijk helemaal uitgeteld, mijn spieren branden en het doet ontzettend pijn. Ik hoop dat ik volgend jaar weer een normale zomer kan vieren en ik hou jullie natuurlijk via social media op de hoogte”, vertelt Rochelle. 

Rochelle helpen? Dat zou ze geweldig vinden. Iedere euro telt voor haar. Doneren kan via de crowdfundingsactie van Rochelle via www.doneeractie.nl/noodzakelijke-operaties-lipoedeem/-65634 of kijk op haar social media-pagina’s.

Daarop is gelijk te zien hoeveel geld er al op de teller staat en hoever ze dus verwijderd is van haar operaties.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal