Het gerepareerde kanon en de gerestaureerde gedenkplaat op de Bleek. Foto: Marlous Velthausz

Het gerepareerde kanon en de gerestaureerde gedenkplaat op de Bleek. Foto: Marlous Velthausz

Kanonvernielers nemen verantwoordelijkheid

Maatschappij

’s-HEERENBERG - De gedenkplaat bij het kanon op De Bleek in ’s-Heerenberg, die tijdens de carnaval beschadigd is geraakt, is niet alleen gerepareerd, maar ook gerestaureerd. De namen op de gedenkplaat waren namelijk al aan het vervagen. De verantwoordelijke personen hebben zelfs hun steentje bijgedragen aan het herstel van het monument. 

Door Marlous Velthausz 

De Heemkundekring Bergh kwam in gesprek met de twee verantwoordelijke jongens en hun vaders. Ze kwamen zelf met het voorstel om de letters van een nieuw gouden verflaagje te voorzien. Deze bijzondere geste werd door het bestuur van de Heemkundekring Bergh, die het kanon in beheer heeft, erg gewaardeerd. “Dit laat ook zien dat de twee jongens, die zich destijds zelf bij de politie hadden gemeld en de verantwoordelijkheid van het ongelukkige voorval op zich hebben genomen, een goed karakter hebben en zeker geen vandalen zijn, zoals zij destijds werden bestempeld”, aldus Rob Vister, woordvoerder van de Heemkundekring Bergh.

“Vanaf het eerste moment dat ik met deze twee jongens in contact kwam om te spreken over de afhandeling van de schade, was mij al duidelijk dat zij van goede wil waren”, vervolgt Vister. “Dat zij het enorm betreurden wat er was voorgevallen en er alles aan wilden doen om de schade zo goed mogelijk te herstellen. Bij een dergelijk voorval zijn mensen al snel geneigd om te roepen dat het weer een stelletje dronken opgeschoten jongeren zijn die zo nodig vernielingen moeten aanrichten, maar in dit geval was dit zeker niet het geval. Twee keurig goed opgevoede jonge knapen, die zonder dat het helemaal duidelijk was of zij deze schade wel hadden toegebracht, hun verantwoordelijkheid namen en met een genereus gebaar ook de restauratie van de gedenkplaat voor hun rekening namen. Iets wat zij niet hadden hoeven doen. De oudere generatie loopt weleens af te geven op de hedendaagse jeugd, dat er niet veel terecht komt, dan is het bijzonder om te ervaren dat er ook nog jongeren zijn, die ondanks dat zij af en toe uit de band springen, hun verantwoordelijkheid nemen en de consequenties van hun daden manmoedig dragen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal