Bart (links) en Marc (rechts zijn startklaar voor de reis naar de Noordkaap. Foto: Roel Kleinpenning

Bart (links) en Marc (rechts zijn startklaar voor de reis naar de Noordkaap. Foto: Roel Kleinpenning

Team Sollie & Sollie weer op weg naar de Noordkaap

Maatschappij

ULFT - Als team Sollie & Sollie doen Marc (55) en Bart (23) Sollman uit Ulft mee aan de ScanCoveryTrial. Ofwel de tourtocht per auto door Scandinavië naar de Noordkaap. Aan hun deelname hebben vader en zoon een goed doel gekoppeld: een fors bedrag gaat naar Bergh in het Zadel voor onderzoek naar kanker.

Door Miriam Szalata

De ScanCoveryTrial is een wedstrijd voor teams. “Het is geen race waar het gaat om zo snel mogelijk de etappes te rijden’’, benadrukt Bart. “Integendeel zelfs. Het is de bedoeling van coördinaat naar coördinaat te rijden en dan op de ideale tijd aan te komen.”

“Het is juist de kunst om niet te hard te rijden. Kom je één minuut te vroeg aan dan krijg je twee strafpunten, kom je een minuut te laat dan slechts een strafpunt. Onderweg houdt de organisatie de snelheid met digitale flitspalen in de gaten. Je weet niet waar die staan”, vertelt Marc. 

De start van de ScanCoveryTrial is op 5 januari in Apeldoorn. Sollie & Sollie is een van de ruim veertig deelnemende teams. In negen dagen leggen ze ruim 7000 kilometer af door Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. De route kennen ze niet, het enige wat ze weten is dat ze de Noordkaap aandoen. De etappes zijn overwegend dagtrips met overnachtingen in hotels. “Een keer zit er een 24uur-plus etappe tussen”, zegt Marc. “Dan moet je wel scherp blijven. Dat komt wel goed. Zodra je de eerste sneeuw ziet, dan komt die scherpte vanzelf. Dan gaat het los.” 

Rijbewijs
Voor Marc is het de zesde keer dat hij meedoet. De eerste keer was in 2011. Zoon Bart, toen 12 jaar oud, ondersteunde vanuit de backoffice dat op de achtergrond meerekent en bijstuurt. Hij wist al snel dat hij mee wilde doen zodra hij zijn rijbewijs had. Maar toen hij dat eindelijk op zak had, mocht hij van vader Marc nog niet. “Mijn vader vond dat ik eerst veel rijervaring moest opdoen voordat ik die besneeuwde en ruige wegen op mocht.”

In 2019 had Bart inmiddels ettelijke kilometers op de teller en vond Marc hem er klaar voor. Marc: “We hebben wel gezegd: we gaan niet als vader en zoon, maar als vrienden. Ik heb ook gezegd: als ik te belerend doe, dan moet je daar wat van zeggen.’’ Niettemin was de eerste clash al 150 meter na de start, lacht Bart. Terwijl hij wegreed, kon Marc niet zo snel de juiste richting vinden en ontstond in de stress een korte maar pittige discussie over ‘links’ en ‘rechts’. Dat was vooral hilarisch, echte clashes zijn uitgebleven. 

Vol vertrouwen stappen ze dan ook weer samen in de Audi Q5 met Scandinavische winterbanden voor (nagenoeg) alle weersomstandigheden. Voor Marc is deze trip een extraatje, hij had in 2019 zijn laatste willen rijden, maar omdat oorspronkelijk naast de Noordkaap ook Sint-Petersburg deze keer als doel was opgenomen, wilde hij nog een keer meedoen. “Maar de organisatie heeft besloten Sint-Petersburg te schrappen, we komen sowieso niet dicht bij de Russische grens.’’

Laatste keer
Deze keer wordt het echt zijn laatste keer, benadrukt Marc. Hij verheugt zich wel weer op het avontuur dat Bart en hem te wachten staat. “Je komt in een mooie omgeving en moet op een andere manier rijden. Het jongensgevoel komt boven.”

En dan is er natuurlijk de Noordkaap, het ultieme doel. Marc: “Er ligt de minste sneeuw van het gebied.” Bart: “Een soort maanlandschap met een beetje sneeuw. De weg ernaar toe is fantastisch. Het is tof om er geweest te zijn.’’ Bart, die van beroep journalist is, maakt onderweg videootjes en gesproken interviews (podcasts) om de achterban op de hoogte te houden. Het duo is ook te volgen op Facebook als ‘team Sollie&Sollie’ en op Instagram als ‘sollieensollie’. Als ze terug zijn, kunnen ze een flink bedrag aan Bergh in het Zadel schenken. Hoeveel dat is, houden ze nog even geheim.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Montferland Journaal